Uitleg-Tabel

KernBegripBullish/BearishVuistregel (incl. zoekterm)
ChartRSIBullish/BearishRSI-signaalfunctie. Boven 70 topvorming. Beneden 30 bodemvorming
ChartROCBullish/BearishROC-signaalfunctie. Versterking van de trend als deze boven of onder de NUL komt. ROC is afkorting van Rate of Change ofwel het procentuele verschil ten opzichte van een vaste periode terug.
ChartBB of Bollinger BandsBullish/BearishBollinger Bands-signaalfunctie. Koers beweegt tussen deze grenzen. Koers daar boven of beneden is exceptioneel en wordt veelal gevolgd door een correctie.
CycluscreditBullish/Bearishsuperschuldencyclus veroorzaakt door lage rentes centrale banken
RenterentespreadBullishspread highyield tussen 800 en 1000 is een koopsignaal
RenterentespreadBearishOmgekeerde rentestructuur (lange rente staat lager dan korte rente) is een signaal voor een naderende recessie.
ChartElliott WaveBullish/BearishDe kernfunctie van Elliott Wave is dat je actie (5 stappen: in een stijgende markt is dat omhoog, omlaag, omhoog, omlaag, omhoog) gvolgd door een reactie (3 stappen) in een bepaalde verhouding.
ChartMAVBullish/BearishMAV is voortschrijdend gemiddelde. Koers beneden MAV wijst op daling en omgekeerd.
ChartWeerstandBullish/BearishBerekend punt boven de huidige koers. Belangrijk bij koersstijgingen.
ChartSteunBullish/BearishBerekend punt beneden de huidige koers. Belangrijk bij koersdalingen.
ChartSAR/PSARBullish/BearishBerkening van steun of weerstand. Uitkomst ligt veelal dicht bij MAV.
ChartPivotBullish/BearishEen bepaalde manier van het berekenen van steun en weerstand. Is veelal gebaseerd op een gekozen beweging.
FundamenteelK/W of Koers/WinstBullish/BearishKoers/Winst wordt per aandeel berekend op basis van de resultaten over de afgelopen 12 maanden. Het geeft aan hoe vaak de winst voor een aandeel wordt betaald.
FundamenteelYieldBullish/BearishYield is dividendrendement op basis van de uitkeringen over de afgelopen 12 maanden.
FundamenteelWinst/KoersBullish/BearishWinst/Koers is het omgekeerde van Koers/Winst en wordt gelezen als een percentage.
FundamenteelPrice/RevBullish/BearishK/W of Koers/Omzet wordt voor de vergelijking aangepast op 'per aandeel'. Het geeft aan hoe vaak de omzet in de koers zit verdisconteerd.
FundamenteelMarktcap/OmzetBullish/BearishIs hetzelfde als Koers/Omzet, maar gebaseerd op de absolute grootheden en dus niet per aandeel.
ZoekZoekenIn de tabel kan op alle mogelijke manieren worden gezocht. Bijvoorbeeld '.as' voor alle effecten die in Amsterdam staan genoteerd; 'etf' voor alle producten met etf in hun naam. De totale tabel via https://schekman.com/scan-totaal bestaat uit alle Nederlandse effecten plus indices en een selectie van buitenlande aandelen, ETF's en ETC's. Vanuit scan-totaal worden enkele specifieke overzochten gemaakt.
ChartRatingDeze signaalfunctie gaat van Strong Sell t/m Strong Buy. Het wordt gegenereerd door TradingView op basis van veelal 28 charttechinische indicatoren. Zo kan de koers dicht bij de BB Low staat (een koop-indicatie) en toch een Rating krijgen van Sell.
ChartBetaZegt iets over de beweeglijkheid van een aandeel versus een ijkpunt, veelal de marktindex. Een Beta van meer dan 1 zegt dat het aandeel sterker beweegt dan het ijkpunt op jaarbasis. Het kan als hulpmiddel fungeren om aandelen te kopen die het beter doen dan de index (Beta >1) of het beperken van koersrisico's (Beta < 1).