Zet inflatiegroei door?

De relatief hoge Amerikaanse inflatie lijkt vooralsnog tijdelijk. Gelukkig voor de Fed, want die willen de rente laag houden. Maar dan moeten de prijzen deze maand niet nog verder stijgen, aldus Edin Mujagic.

Ook nadat bleek dat de inflatie in de VS is uitgekomen op 5,4%, is nog onduidelijk of de prijsstijging van langdurige aard is. Maar ook niet dat die stijging tijdelijk is, iets wat Jerome Powell van de week wel zei in het Amerikaanse parlement.

De tijdelijke krachten die de prijzen opdrijven –  enerzijds de snel stijgende vraag door economisch herstel, lage rentestanden en overheidshulp en anderzijds aanbod dat nog steeds lijdt onder sluitingen van fabrieken en terugschroeven van de productie vorig jaar – zijn nog steeds aan het werk.

Door de heropleving, lage rentes en overheidshulp, gedragen de consumenten en bedrijven zich namelijk steeds meer normaal. Ze consumeren en investeren weer.

Snelle prijsstijging

Ook halen ze dat wat ze vorig jaar niet uitgegeven en geïnvesteerd hebben, deels in. Dat betekent dat de vraag het aanbod overtreft en dan stijgen de prijzen natuurlijk.

En dan maakt het niet uit of het de prijzen van wasmachines, bacon of occasions zijn. Dit effect van de coronacrisis zal nog enige tijd aanhouden; het vergt tijd voordat consumptiegrage consumenten uitgeraasd zijn, terwijl de vraag bijbenen ook tijd kost.

Dat betekent dat beleggers de komende maanden hoge inflatiepercentages moeten verwachten. De prijsstijging van 5,4% in juni (na 5% in mei) is al de snelste stijging sinds 2008.

Eerste coronadreun

Ook de kerninflatie, dat is de geldontwaarding zonder energie- en voedselprijzen – een maatstaf waar de Fed naar kijkt – klom behoorlijk, naar 4,5%; de hoogste stand sinds november 1991.

Of deze inflatiestijging tijdelijk is, valt nog niet te beantwoorden. Maar in de komende maanden zal de mist van de statistische en eenmalige effecten optrekken en zal het duidelijk worden.

Het was in de eerste helft van vorig jaar dat de economie de eerste coronadreun kreeg. Dat betekent dat de maanden met relatief lage prijzen vanaf nu uit de cijferreeksen verdwijnen.

Wel of niet tijdelijk?

Als de inflatie de komende maanden doorstijgt of rond deze niveaus blijft hangen, dan zal dat erop wijzen dat de stijging van de prijzen voor een belangrijk deel niet tijdelijk is.

In juni waren de prijzen 0,9% hoger dan in mei, een stijging die we sinds de zomer van 2008 niet hebben meegemaakt. Als mede daardoor beleggers de komende tijd de kans op langdurig meer inflatie hoger inschatten, dan zou dat wel eens tot meer volatiliteit op de markten kunnen leiden.

Dat kan de langetermijnrentes onder opwaartse druk zetten en dat is ongunstig voor aandelenkoersen.

Zero tolerance-beleid

Althans in eerste instantie, want de Fed en de ECB hanteren een zero tolerance-beleid tegenover stijgende rentes.

Zouden die gaan klimmen, dan neemt de kans op nieuwe ingrepen van de monetaire instanties toe. Op 11 augustus wordt bekend hoe hoog de Amerikaanse inflatie in juli was.

Dat kan zomaar voor wat vuurwerk zorgen. Wil het inflatie narratief van de Fed  – namelijk dat de recente stijging van de prijzen tijdelijk is en de inflatie eind van het jaar zal wegebben – opgaan, dan moeten de maand-op-maand cijfers vanaf 11 augustus toch echt omlaag gaan.

Deze column is 16 juli jl. gepubliceerd in IEXProfs

Het bericht Zet inflatiegroei door? verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research