Zal de AEX net zo corrigeren als augustus vorig jaar?

De ECB zal bij de komende monetaire beslissing de inflatie een hogere prioriteit geven dan de economie. Logisch.

De onderstaande grafiek op Saxo geeft duidelijk aan de relatie tussen de ontwikkeling van de inflatie en de kracht van de economie. Een lage inflatie wordt gevolgd door een groei van de economie, hoewel niet in kaart wordt gebracht de ‘vernietigende’ werking van een stijgende rente om de inflatie te bestrijden. Daar moet niet te veel achter worden gezocht. De lagere inflatie is het doel, de hogere rente is een middel. Dat moet niet worden omgedraaid. Wat de ECB zal doen? De rente verhogen, zo is de heersende opvatting. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie met 3% zal groeien in 2023, beter dan de raming van 2,8% in april.

Amerikaanse futures bewegen rond het slot van gisteren. Azië is lager, wat grotendeels wordt toegeschreven aan winstnemingen na de stijgende koersen van gisteren door het indekken van short-posities. Nikkei -0,2%, Shanghai -0,5%, Sensex +0,7% en Hong Kong -0,3%. Euro/dollar 1,1066. Brent -0,6% op 83,15 dollar

AEX beweegt zich moeizaam. Vorig jaar was het niet anders. De zijwaartse beweging werd toen gevolgd door een daling van de AEX van 734 naar 630 in oktober.