Waarom de iShares PHLX Semiconductor aantrekkelijk is

Kunt u zich voorstellen dat de prijs van computerchips zal gaan dalen? Ik evenmin.

De opmars van de prijzen van chips lijkt alleen maar door te zetten. De daarbij horende index (SOX ofwel PHLX Semiconductor) lijkt op weg naar een nieuw record.

Fundamenteel zal dat worden aangewakkerd doordat China verbiedt om zonder vergunning bepaalde grondstoffen te mogen exporteren. Het gaat om gallium en germanium, essentiële grondstoffen voor de fabricage van chips. China controleert deze markten in belangrijke mate. Het FD schrijft: “China delft wereldwijd 94% procent van al het gallium en 68% van al het germanium.” (lees hier het volledige artikel)

Van een verdere stijging van de prijs van chips kunnen beleggers goed profiteren met de iShares PHLX Semiconductor ETF. De onderliggende index is sinds begin dit jaar met 48% gestegen. Over de afgelopen 5 jaar zelfs met 174% tegen +40% voor de AEX en 670% voor ASML.

De index staat op 3.703. Wie het zekere voor het zeker neemt, wacht met het kopen van de iShares ETF totdat de index boven de 3.800 is gekomen. Daarna kan die stijgen tot minimaal tot 4.600, wat gezien de digi-strijd tussen China en de VS alsook tal van technologische ontwikkelingen zeer aannemelijk is.