VS economie: Groei naar 5,2-5,7% (Amundi)

De groei van de Amerikaanse economie zal versnellen. Dat blijkt uit de beschouwing van Amundi. De groei was het laatste kwartaal van vorig jaar 4,0%, maar zal stijgen tot 5,2-5,7%.

De financiële markten kunnen komende maand volatiel blijven. Dit stellen CIO Pascal Blanqué en deputy CIO Vincent Mortier. Ze wijzen erop dat de beurzen sterk aan het jaar begonnen en dat de nieuwe Amerikaanse regering nu stimulerend beleid kan uitrollen.

Hierop hebben ze hun verwachting voor de economische groei in de VS voor dit jaar met 1% verhoogd naar 5,2-5,7%. De markten zijn hierop volgens Blanqué en Mortier gaan twijfelen aan het idee dat er ‘nooit meer inflatie’ zal komen. De gestegen Amerikaanse kapitaalmarktrente zou hiervan het gevolg zijn.

Voor de allocatie van portefeuilles raden ze daarom aan om minder in langlopende obligaties te beleggen. Als de economische groei doorzet, zal de Federal Reserve ernaar nijgen het opkoopprogramma terug te schalen. Dit doet de Amundi-strategen ook voorzichtiger worden met schulden uit opkomende landen. Aan inflatie gelinkte obligaties worden juist aantrekkelijker, voegen ze toe.

Over het algemeen, blijven Blanqué en Mortier aandelen prefereren boven obligaties. Maar ook hier zien ze het ‘reflatiethema’ een rol spelen, met meer oog voor waarde en cyclische markten, zoals Japan en opkomende landen. In Europa kan verlenging van lockdowns tot nieuwe dips leiden.