VS: 50 Verloren Staten

Het wordt steeds duidelijker waarop de tirades van VS-president Trump zijn gebaseerd: angst, bang dat de zich snel ontwikkelende Chinese industrie de Amerikaanse naar de tweede plaats verdringt. Witte Huis-adviseur Peter Navarro geeft Trump voldoende munitie om in de handelsoorlog op China te schieten. Hij heeft het maar wat graag over het stelen van intellectueel eigendom.

China richt zich volgens Navarro op Amerikaanse industrieën van de toekomst als luchtvaart, robots en kunstmatige intelligentie. De VS zou geen economische toekomst hebben als China hierin een leidende rol speelt, en dat is een bedreiging voor de nationale veiligheid. Voor het Pentagon is er geen mooier voorbeeld dan de F-35 Joint Strike Fighter, een project waarvoor het Pentagon begin deze eeuw 200 miljard dollar heeft vrijgemaakt. Het Chinese antwoord op dit hypermoderne gevechtsvliegtuig is het even moderne Shenyang J-31. En wat te denken van andere technieken als zonne-energie, elektrische auto’s, hogesnelheidstreinen, telecom, smartphones en vliegtuigen.

Het gaat dus veel verder dan tekorten en overschotten op de handelsbalansen van een groot aantal landen, want als je dat allemaal bij elkaar optelt komt je in feite uit op nul. De technologische vooruitgang en voortvarendheid van China zaagt aan het kwalitatieve voortbestaan van de VS. Met alleen Tesla, Apple en Microsoft red je het niet. Het zijn grote, mooie bedrijven met fantastische producten, maar ze hebben hun innovatieve moment gehad. De VS heeft meer nodig; iets anders om zich op de borst te kunnen slaan. Maar wat Trump doet is wegmaaien wat hem niet aanstaat. Hij zaait angst en oogst vernietiging. Hij is geen bron van inspiratie. Hopelijk heeft de Fed dat wel door evenveel geld in de economie te pompen, desnoods vanuit een helikopter, als de handelsoorlog kost. Anders wordt de VS in rap tempo een federatie van 50 Verloren Staten.

Deze column is eerder gepubliceerd in Cash magazine.

Lees hier het orginele bericht:Categories: Eddytorial, Opinie