Vrolijke feestdagen op de beurs

Nou, veel mooier voor de aandelenbeurzen konden de afgelopen pak ’m beet zeven dagen niet zijn!

Locomotieven

Voor de beurzen betekende dat vooruitzicht op minder spanningen tussen de VS en de traditionele bondgenoten, zoals de Europese Unie, en opluchting omdat de kans op een forse verhoging van de winstbelasting en strengere regels, tot aan de gedwongen opsplitsing eraan toe, voor met name de Big Tech-bedrijven, omlaag tuimelde. Dat is belangrijk omdat de Big Tech-bedrijven dé locomotieven zijn die de koersen de afgelopen maanden en langer omhoog trokken.

Daags later was er breaking news waar we met zijn allen sinds het begin van de coronapandemie naar snakken: er is een vaccin!

Feest

Vliegen. Op vakantie gaan. Uit eten. Feest organiseren thuis. Al die dingen die begin dit jaar zo vanzelfsprekend waren, zijn dat al ruim een half jaar níét. Voor het eerst in die lange tijd is er nu voldoende reden om te verwachten dat al die dingen in de nabije toekomst weer mogelijk zullen worden.

Voor het eerst in een lange tijd is er reden genoeg vooruitzicht te kunnen hebben dat die vermaledijde cyclus van ’aantal coronabesmettingen neemt af, economie gaat open, aantal coronabesmettingen neemt toe, economie gaat dicht’ doorbroken zal worden. Met het vaccin gaat de deur voor houdbaar economisch herstel open en kunnen we gaan nadenken hoe de post-corona-economie eruit zal zien. Lockdown kan weer uit het dagelijkse vocabulaire.

Mitsen en maren

Beleggers reageren dan ook euforisch op dat nieuws. Euforie betekent echter vaak ook dat er in eerste instantie geen aandacht is voor de mitsen en maren, de wat mindere kanten van het nieuws. Hoe dicht bij we bij een vaccin ook zijn, dat proces verkeert nog steeds in de experimentele fase. Wel dichter bij de afsluiting van die fase maar nog wel erin, wat betekent dat een tegenslagje hier of daar mogelijk blijft.

En het duurt daarna ook even voordat het vaccin niet alleen gedistribueerd, maar ook op grote schaal toegediend kan worden aan de bevolking. Enkele mensen die ziek worden nadat ze het vaccin gekregen hebben en het optimisme kan een knauw krijgen. Een grillig koersverloop de komende weken zou ik niet uitsluiten gezien het bovenstaande, maar ook rekening houdend met politieke spanningen in de VS tussen nu en de beëdiging van de volgende Amerikaanse president.

Monetair beleid

Maar ook met al die mogelijke risico’s en mitsen en maren, geldt dat, als we alles bij elkaar optellen, beleggers en beleidsmakers voor het eerst in een lange tijd voldoende reden hebben optimistischer te zijn over houdbaar economisch herstel. Ondertussen weten we dat die andere drijfveer voor de koersen, het monetair beleid, zeer ruim blijft zo niet ruimer wordt. Er zijn slechtere scenario’s te bedenken voor de financiële markten. Het zouden zomaar, ondanks alles, mooie feestdagen kunnen worden op de beurs.

Deze column is 11 november jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Vrolijke feestdagen op de beurs verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: OHV, Research

%d bloggers liken dit: