Vrienden hoeven niet te onderhandelen

De Amerikaanse president Trump heeft gelijk als hij zegt dat Chinezen altijd door blijven gaan met onderhandelen. Het klopt, het onderhandelen zit in hun genen. De eerste jaren dat ik in China woonde werd ik er horendol van, maar ben inmiddels aan deze cultuur gewend.

Toen we vastgoed gingen kopen in China deed mijn Chinese vrouw de besprekingen. Niet alleen met de verkoper van het vastgoed, maar ook de vele toeleveranciers. Appartementen worden casco opgeleverd, wat betekent dat je alleen de muren hebt, tussenmuren, de buitendeur en de ramen. Elektriciteitspunten en waterleidingen moeten nog worden geleid naar de punten waar je het wilt hebben. Tussenmuurtjes moeten worden verwijderd. Het balkon moet nog bij het woongedeelte worden getrokken. Het witgoed en de keuken moet je allemaal zelf regelen.

Muurtjes staan niet recht

Het worden allemaal punten van dispuut. Muurtjes staan niet recht of deurkozijnen hebben niet het juiste formaat of het keukenblok staat niet waterpas. Het komt uiteindelijk allemaal voor elkaar. Na veel onderhandelingen met stemverheffing en financiële tegemoetkomingen. Het hoort allemaal bij het spel van de cultuur. De leverancier of uitvoerder wil beknibbelen en de afnemers – wij dus – willen een optimale uitvoering.

Daarom is het ook ondenkbaar dat wanneer president Trump en president Xi hun handtekening onder een handelsakkoord hebben gezet, beide landen zijn gevrijwaard van handelsconflicten. Die zullen blijven. De Chinese ruggen worden gerecht op het moment dat welke vorm van inmenging ook dreigt. Dat is in het verleden te vaak gebeurd door Amerikanen, Japanners, Engelsen, Portugezen, Nederlanders, ondernemers, geestelijken en anderen. Iedereen wordt getolereerd, maar op Chinees grondgebied gelden enkel en alleen de Chinese regels.

Westerlingen met een koloniale inborst hebben daar moeite mee. Daartegen vechten heeft geen enkele zin. Veel Chinezen zullen (bij wijze van spreken) liever weer soep maken van boomschors dan hun moeizaam herwonnen cultureel erfgoed kwijtraken. China is en blijft China, en volgt haar eigen pad naar financiële en geestelijke verrijking.

Verlichtend Pad

Bij oplopende spanningen loopt veelal de koers van de euro/yuan op. Ik ben daar wel blij mee. Het is positief bij het uit de muur trekken van geld of bij de omwisseling van mijn euro’s bij de bank, wat trouwens op jaarbasis is gelimiteerd. Vrienden hoeven niet te onderhandelenSoms is dat lastig als de grens van het toelaatbare is gepasseerd. Maar Chinezen zijn vindingrijk. Regels behoren te worden nageleefd, maar in het Boeddhistische land is er altijd wel een Verlichtend Pad te vinden om het doel te bereiken. Tijdrovend en leerzaam; soms vermoeiend maar altijd met wederzijds respect.

Trump beklaagt zich erover dat de Chinezen bij de onderhandelingen zoveel lege beloften doen. Daar is slechts een antwoord op: doe zelf ook lege beloften. Sluit vriendschap, want zonder dat ben je niets; besta je eigenlijk niet; bestaat geen vorm van wederzijds respect. Je komt pas ergens als je met elkaar hebt gegeten en het ene na het andere glas wijn proostend hebt geleegd. Dan is de vriendschap beklonken. Dan kun je een beroep op elkaar doen. Trump zou dan Xi kunnen bellen met het verzoek om wat minder te exporteren, wat met enkele telefoontjes tot een bepaald niveau zal worden geregeld. Want vrienden zijn er voor elkaar. Naar Xi blaffen alsof het een hond is werkt averechts. Misschien in China nog wel iets sterker dan elders in de wereld.

Deze Eddytorial is geplaatst in de e-Asset van mei 2019

 

Lees hier het orginele bericht:Categories: China, Eddytorial, Opinie