Visie op rente en euro – Verdere verruiming door de ECB

Visie ongewijzigd, lichte aanpassing Nederlandse rente

  • ECB kondigde verdere verruiming aan
  • We verwachten geen renteverlaging door de ECB
  • Aankoopprogramma ECB waarschijnlijk verder omhoog
  • Lange rente gaat binnenkort omlaag
  • Stijging dollar gaat nog wat verder

[Download niet gevonden]

Verdere verruiming door ECB …

De ECB kondigde gisteren een verdere verruiming aan. Bij de vorige reguliere vergadering (midden maart) had de ECB het beleid verruimd door haar aankoopprogramma te vergroten en de voorwaarden voor de gerichte langetermijn-herfinancierings-transacties (TLTRO’s) flink te versoepelen. Een week later al kwam de ECB – onverwachts – met extra noodmaatregelen: zij kondigde een enorm, extra opkoopprogramma aan (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP).

De nieuwe verruiming houdt in dat de rente op TLTRO’s met 25 basispunten wordt verlaagd en nu op -0,5% ligt, of zelfs op -1% als banken voldoen aan specifieke voorwaarden. Ook komt de ECB met een nieuw type ‘niet-gerichte’ langetermijntransacties (PELTRO’s), met een rente van -0,25%. De PELTRO’s moeten ervoor zorgen dat gedurende de pandemie de geldmarkt soepel blijft werken.

… en waarschijnlijk komt er nóg meer verruiming

We verwachten dat de ECB nóg verder gaat verruimen – door het PEPP te vergroten. Waarom denken we dat? De ECB heeft aangegeven klaar te staan om het PEPP uit te breiden. ECB-president Lagarde zei dat de Bank ‘vastberadener is dan ooit’ om weer in te grijpen als dat nodig is. Bovendien moet de inflatie omhoog. Maar ondanks alle steunmaatregelen van overheden lijkt de inflatie flink omlaag te gaan. We voorzien dat de inflatie in de eurozone tijdelijk zelfs negatief wordt. Ten slotte moeten overheden veel meer geld lenen om hun forse steunmaatregelen te financieren. Dat drijft de rente op – en ook de renteverschillen binnen de eurozone. Maar dat wil de ECB niet. Het stijgen van de rente kan de ECB tegengaan door de extra obligatieleningen te gaan opkopen. We schatten dat het PEPP (nu EUR 750 mld) met EUR 500 mld wordt vergroot.

Lange rente gaat weer omlaag

De lange rente is in april per saldo iets gedaald. We voorzien dat de lange rente binnenkort verder omlaag gaat onder invloed van het enorme aankoopprogramma, dat naar onze verwachting verder zal worden vergroot. Ook de diepe recessie in het eerste halfjaar zal de lange rente drukken. Vervolgens kan de rente in het tweede halfjaar weer een beetje omhoog.

Onze raming voor de Duitse tienjaarsrente is ongewijzigd. Kijkend maar de vorige twee recessies denken we echter dat de renteverschillen binnen de eurozone voorlopig groter zullen zijn dan we eerder aannamen. Dat geldt óók voor het renteverschil tussen Nederland en Duitsland. Daarom is de raming voor de Nederlandse lange rente iets verhoogd.

Dollar eerst nog sterker

De dollar bleef vorige maand vrij sterk. Door de paniek op de oliemarkt verslechterde het sentiment op de valutamarkten, wat de ‘veilige’ dollar aantrekkelijker maakte. Ook de forse val van de sentimentsindicatoren in de eurozone maakte de dollar wat meer gewild. Voorlopig zal aan de stroom van slechte cijfers nog geen einde komen. Beleggers zullen daarom risico’s uit de weg gaan. We zien de koers van de dollar ten opzichte van de euro wat verder oplopen richting USD 1,05.

Het bericht Visie op rente en euro – Verdere verruiming door de ECB verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: