Categorieën
Economie Research

Visie op rente en euro – ECB zal in december nieuw steunpakket bezorgen

In deze publicatie: Ramingen aangepast. De ECB heeft de afgelopen weken duidelijk gehint op een extra pakket verruimende beleidsmaatregelen in december. Positief nieuws over een vaccin tegen het coronavirus heeft de…

Ramingen aangepast

  • De ECB heeft de afgelopen weken duidelijk gehint op een extra pakket verruimende beleidsmaatregelen in december
  • Positief nieuws over een vaccin tegen het coronavirus heeft de rente slechts tijdelijk opgestuwd; onze ramingen zijn licht neerwaarts aangepast
  • Euro is gestegen versus de dollar; zal in 2021 verder stijgen

[Download niet gevonden]

Monetaire beleid moet lang ruim blijven volgens de ECB

Tijdens het jaarlijkse ECB-forum in november, gaf ECB President Christine Lagarde een heldere boodschap. Onder de huidige omstandigheden zijn steunmaatregelen van overheden het meest effectief om de economische crisis te bezweren. Het monetaire beleid heeft vooral de taak om het begrotingsbeleid zo effectief mogelijk te laten zijn. Dat is door de rente laag te houden en zo de financiële condities gunstig te houden.

Daarnaast moet volgens Lagarde het bankwezen gesteund worden om te waarborgen dat het kredietkanaal open blijft. Ook moeten bedrijven en personen die momenteel veel schulden hebben de zekerheid hebben dat ze deze schulden tegen gunstige voorwaarden kunnen herfinancieren.

Tot slot maakte de ECB President duidelijk dat niet alleen de financiële condities zélf gunstig moeten zijn, maar dat het net zo belangrijk is dat “alle sectoren in de economie het vertrouwen hebben dat de financiële condities uitermate gunstig blijven voor zolang als dit nodig is – vooral omdat de economische schade van de pandemie zich nu tot ver in 2021 zal uitstrekken”. Lagarde voegde hieraan toe dat ondanks het bemoedigende nieuws over een vaccin tegen het coronavirus, de weg naar het economisch herstel lang en hobbelig zal zijn.

Wij rekenen op een pakket maatregelen in december

Wij zien in de woorden van Christine Lagarde een duidelijk bevestiging dat de ECB op 10 december met een aanvullend pakket aan stimuleringsmaatregelen zal komen. We verwachten dat de ECB het bedrag van haar obligatieaankopen zal verhogen. We rekenen zowel op een verhoging van het PEPP als van het APP programma. Ook zal de ECB op meerdere manieren de financiële situatie van banken ondersteunen. We verwachten echter geen verlaging van de officiële rentetarieven.

Lange rente kan nog wat verder omlaag

De lange rente is begin november gestegen toen het positieve nieuws over een vaccin tegen het coronavirus bekend werd gemaakt. Later daalde de rente weer toen duidelijk werd dat er nog een lange weg te gaan was voordat het economische herstel duurzaam op gang zou komen. We denken dat de lange rente de komende maanden nog iets verder zal zakken. We hebben onze ramingen voor het niveau van de lange en de korte rente dan ook iets neerwaarts aangepast.

Euro-dollarkoers gestegen

De euro-dollarkoers is in november gestegen. De dollar werd minder aantrekkelijk. Ten eerste omdat beleggers de munt zien als veilige haven in tijden van onzekerheid. Het optimisme op financiële markten in november zorgde voor minder behoefte aan zo’n veilige haven. Ten tweede omdat wordt geanticipeerd op de combinatie van een zeer ruim begrotingsbeleid onder President Biden samen met een zeer ruim monetair beleid door de Amerikaanse centrale bank. We verwachten dat de dollar een langere periode van zwakte tegemoet gaat.

Het bericht Visie op rente en euro – ECB zal in december nieuw steunpakket bezorgen verscheen eerst op Insights.

Source