Visie op rente en euro – ECB wil lange rente ruim onder nul houden

Visie ongewijzigd, ramingen voor lange rente aangepast

  • De lange rente kwam medio mei onder opwaartse druk
  • ECB beleidsmakers hebben benadrukt dat een stijging van de rente momenteel ongewenst is; wij verwachten dat de rente de komende tijd zal dalen
  • De euro-dollarkoers is gestegen; wij blijven een daling van de euro verwachten

[Download niet gevonden]

ECB maakt duidelijk dat rentestijging ongewenst is

De lange rente begon medio mei weer op te lopen. Een spoedige voortgang met het COVID-19 vaccinatieprogramma in de verschillende eurozone landen voedde het optimisme over de economie. De meeste landen kondigden aan dat de beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen snel fors kunnen worden teruggebracht. Tegen de achtergrond van hogere inflatie, ontstond hierdoor in financiële markten het idee dat de ECB al vanaf het midden van het jaar het PEPP[1] opkoopprogramma zou kunnen verminderen en steeg de lange rente.

Een fors aantal beleidsmakers van de ECB, waaronder ECB president Christine Lagarde, heeft vervolgens duidelijk gemaakt dat een stijging van de lange rente op dit moment niet in lijn is met de beleidskoers van de ECB. Mevrouw Lagarde benadrukte dat de ECB erop gebrand is dat de financieringsvoorwaarden in de eurozone nog lange tijd zeer gunstig blijven. Volgens haar was het “veel te vroeg om over het verminderen van het opkoopprogramma te beginnen en eigenlijk ook niet eens nodig om het er over te hebben”.

Andere ECB beleidsmakers herhaalden de boodschap van Christine Lagarde. ECB hoofdeconoom Philip Lane voegde nog toe dat hij momenteel geen enkele aanleiding ziet om te denken dat de inflatie in de eurozone permanent op een hoger niveau komt te liggen. Volgens de heer Lane had de ECB “nog veel werk te doen” voordat de inflatie in lijn zou zijn met het beleidsdoel van de ECB.

Lange rente later dit jaar weer wat omlaag

Onder invloed van de woorden van de ECB beleidsmakers is de lange rente in de laatste week van mei weer wat gedaald. Wij verwachten dat de rente nog wat verder zal dalen. De stijging van de rente in strijd met de wensen van de ECB. De PEPP aankopen zullen dan ook nog een tijd onverminderd worden voortgezet. Ook kan de ECB via het beleidsinstrument van de forward guidance[2], de lange rente weer omlaag krijgen. Tenslotte kan de rente wat dalen als later dit jaar de inflatie weer zal afnemen. Wel hebben we onze ramingen voor de lange rente op de korte termijn iets opwaarts aangepast.

Ramingen voor euro-dollarkoers ongewijzigd

Sinds begin mei is de euro wat verder gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. We houden nog steeds rekening met een lagere EUR/USD. Ten eerste zal de Amerikaanse economie het dit jaar beter doen dan die van de eurozone. Ten tweede zal de Amerikaanse centrale bank (de Fed) minder verruimingsgezind zijn dan de ECB.

 

Zie download voor tabellen

[Download niet gevonden]

[1] Het Pandemic Emergency Purchase Programme met een totaalbedrag van EUR 1.850 miljard
[2] Met forward guidance worden de aanwijzingen bedoeld die een centrale bank geeft omtrent haar toekomstige rentebeleid

Het bericht Visie op rente en euro – ECB wil lange rente ruim onder nul houden verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research