Visie op rente en euro – ECB wacht af maar blijft verruimingsgezind

Ramingen ongewijzigd

  • Wij verwachten een verdere vergroting van het PEPP
  • Lange rente kan nog iets verder omlaag; wellicht aanpassing van onze ramingen voor niveau eind 2020
  • Euro gedaald versus de dollar; zal volgend jaar stijgen

[Download niet gevonden]

ECB  maakt pas op de plaats

Tijdens de beleidsvergadering van september heeft de ECB alle instrumenten van haar beleid ongewijzigd gelaten. Zo bleven de beleidsrentes ongemoeid, evenals het bedrag van het PEPP (het Pandemic Emergency Purchase Programme). Ook de zogeheten forward guidance[1] bleef hetzelfde.

In de verklaring na afloop van het beleidsbesluit klonk ECB- president Christine Lagarde vrij neutraal. Ze noemde een aantal argumenten vóór verdere beleidsverruiming en een aantal argumenten tegen een dergelijke stap. Echter, ruim twee weken later sloeg ze in het Europees Parlement een duidelijk meer verruimingsgezinde toon aan.

Mevrouw Lagarde merkte op dat het economische herstel tot nu toe onvolledig, onzeker en onevenwichtig was gebleven. Bovendien zou de pandemie de economische activiteit blijven beperken en vormde dit duidelijk een neerwaarts risico. Ook merkte ze op dat de prijsdruk in de economie was afgenomen en dat de inflatie vér onder het doel van de ECB lag. Tenslotte zei ze dat de ECB bij haar beleidsbeslissingen ook rekening zou houden met de effecten van ontwikkelingen in de wisselkoers. Ze herhaalde dat de centrale bank klaar staat en bereid is om al haar instrumenten in te zetten om het inflatiedoel te halen.

Wij rekenen nog steeds op een verdere PEPP-verhoging

Wij zien in de woorden van Christine Lagarde een signaal dat de ECB het bedrag van het PEPP verder zal verhogen. We denken dat dit in december zal gebeuren met een extra bedrag van EUR 500 miljard.

Lange rente kan nog wat verder omlaag

De lange rente is in september gedaald. Dat gebeurde onder invloed van de nieuwe stijging van covid-19 besmettingen en onzekerheid over de eventuele snelle beschikbaarheid van een vaccin. Ook viel een aantal economische cijfers voor de eurozone tegen, wat in lijn is met onze verwachting van een groeiterugval in het laatste kwartaal van dit jaar. We gaan ervan uit dat de lange rente de komende maanden nog iets verder zal zakken als duidelijk wordt dat de groei en inflatie zwak blijven en markten gaan anticiperen op de verhoging van het PEPP. Dit betekent dat we onze ramingen voor het niveau van de rente aan het einde van het jaar binnenkort wellicht wat neerwaarts zullen aanpassen.

Euro-dollarkoers wat gedaald

De euro-dollarkoers is in september wat gedaald. Dat had te maken met de toegenomen onzekerheid rondom de pandemie en tegenvallende economische cijfers voor de eurozone. Daarnaast ontstond er nieuwe onzekerheid over de goede afloop van de Brexit-onderhandelingen. We verwachten dat de EUR/USD aan het einde van dit jaar rond de 1,18 zal liggen. Volgend jaar verwachten we een stijging naar 1,25.

[1] Met forward guidance worden de aanwijzingen bedoeld die een centrale bank geeft omtrent haar toekomstige rentebeleid en de voorwaarden die zij daarbij hanteert.

Het bericht Visie op rente en euro – ECB wacht af maar blijft verruimingsgezind verscheen eerst op Insights.

Source

Tagged as:

Categorised in: ABN Amro, Economie, Research