Visie op rente en euro – ECB gaat haar beleidsstrategie evalueren

Visie ongewijzigd

  • Vermoedelijk nogmaals renteverlaging ECB
  • Lange rente gaat omlaag
  • Euro dit jaar wat sterker ten opzichte van de dollar

[Download niet gevonden]

ECB gaat haar beleidsstrategie evalueren

De bestuursvergadering van de ECB in januari bracht weinig nieuws over het huidige monetair beleid. We hadden ook niet anders verwacht. Meer aandacht ging uit naar het feit dat de ECB haar strategie voor het monetair beleid gaat evalueren – voor het eerst sinds 2003. De reden is dat de eurozone- en wereldeconomie ingrijpende structurele veranderingen hebben doorgemaakt. Diverse vragen zullen aan de orde komen. Moeten onderdelen van de beleids­strategie aangepast worden? Hoe moet ‘prijsstabiliteit’ cijfermatig worden gedefinieerd? Hoe kan die prijsstabiliteit worden bereikt?

ECB ziet inflatie voorzichtig oplopen …

De Bank verwacht dat de rentes op hun huidige of lager niveau zullen blijven totdat de inflatie­ krachtig beweegt naar een niveau dat voldoende dicht bij 2% ligt. De ECB blijft gematigd positief over de economische groei in de eurozone, maar de kans op tegenvallers voor de groei is nog steeds groter dan de kans op meevallers. Verder is de inflatie nog laag, maar er zijn wat tekenen dat de onderliggende inflatie iets oploopt, in lijn met de verwachtingen.

… maar volgens ons komt er verdere verruiming

Wij verwachten dat de economische groei de komende maanden zwak blijft en dat de onderliggende inflatiedruk zal afnemen. De huidige periode van groei lager dan de trend zal leiden tot afnemende inflatoire druk, onder via oplopende werkloosheid. Wij houden er daarom nog steeds rekening mee dat de ECB de depositorente gaat verlagen (met 10 basispunten) en haar maandelijkse obligatieaankopen gaat opvoeren. We denken dat  de ECB dat in maart bekend gaat maken, maar de kans is gestegen dat het wat later wordt. De evaluatie van haar beleid betekent niet dat de Bank geen beleidsmaatregelen zal nemen. De ‘winkel’ blijft open.

Lange rente wat verder omlaag

De lange rente is in de eerste maand van het jaar gedaald. Dat had aanvankelijk te maken met onrust in het Midden-Oosten (door aanslag VS op Iraanse generaal) en in het laatste deel van de maand met het Coronavirus. We gaan ervan uit dat de lange rente wat verder gaat dalen. Als het duidelijker wordt dat de groei nog steeds zwak is, zullen de markten rekening gaan houden met nieuwe verruiming door de ECB.

Dollar tijdelijk wat sterker door internationale onrust

De dollar is in januari iets sterker geworden ten opzichte van de euro. Door de onrust in het Midden-Oosten en vervolgens het Coronavirus was de munt in trek als ‘veilige haven’. We voorzien echter dat de dollar over enige tijd weer wat gaat verzwakken. Dat heeft onder meer te maken met de (verwachte) verzwakking van de Amerikaanse economie. Bovendien denken we dat de groei in de eurozone later dit jaar wat aantrekt. Dat komt de euro ten goede.

Het bericht Visie op rente en euro – ECB gaat haar beleidsstrategie evalueren verscheen eerst op Insights.

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: