Visie op rente en euro – ECB bevestigt zeer accommoderende beleidskoers

Visie ongewijzigd

  • De ECB heeft nogmaals benadrukt dat het monetaire beleid nog geruime tijd zeer accommoderend zal blijven
  • De lange rente is weer wat opgelopen; wij verwachten dat deze in de loop van het jaar gaat dalen
  • De euro-dollarkoers is gestegen; wij blijven een daling van de euro verwachten

[Download niet gevonden]

ECB maakt duidelijk dat beleid nog lang zeer ruim blijft

Tijdens de persconferentie na de beleidsvergadering van april heeft de ECB een aantal punten duidelijk gemaakt. Dit was nodig omdat in de weken voorafgaand aan de vergadering een aantal beleidsmakers van de centrale bank had gezegd dat ze van mening waren dat het PEPP[1] opkoopprogramma in de tweede helft van dit jaar wellicht al kon worden verminderd. ECB president Christine Lagarde reageerde hierop door te stellen  dat dit geenszins het geval is. “De vermindering van de aankopen was niet besproken tijdens de vergadering en was eenvoudigweg prematuur”, aldus de ECB president.

Het tweede punt dat mevrouw Lagarde duidelijk maakte is dat het handhaven van gunstige financieringsvoorwaarden nog altijd essentieel blijft. De ECB zal dan ook “de aankopen krachtens het PEPP tijdens het lopende kwartaal in een aanzienlijk hoger tempo blijven uitvoeren dan tijdens de eerste maanden van het jaar”.

Tenslotte benadrukte de ECB president dat de economische omstandigheden in de VS en de eurozone momenteel sterk verschillen en dat de centrale banken van de twee landen/regio’s dus ook een verschillende koers zullen gaan volgen. Desondanks is de lange rente in de eurozone de laatste weken weer wat opgelopen onder invloed van de gebeurtenissen in de VS. Dit is dus duidelijk niet in overeenstemming met de beleidskoers van de ECB.

Lange rente later dit jaar weer wat omlaag

Wij verwachten dan ook dat de rente later dit jaar weer wat zal dalen. De stijging van de rente betekent dat de financierings-voorwaarden minder gunstig worden en dit is in strijd met de wensen van de ECB. De centrale bank zal het tempo van de obligatieaankopen dan ook nog verder kunnen opvoeren. Tevens kan de centrale bank via het beleidsinstrument van de zogeheten forward guidance[2], de lange rente weer omlaag krijgen. Tenslotte kan de rente wat dalen als later dit jaar de inflatie weer zal afnemen.

Ramingen voor euro-dollarkoers ongewijzigd

Sinds begin april is de euro gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een belangrijke reden is dat de Amerikaanse tienjaarsrente (nominaal en gecorrigeerd voor inflatie) weer wat is gedaald. We houden nog steeds rekening met een lagere EUR/USD. Ten eerste zal de Amerikaanse economie het dit jaar veel beter doen dan die van de eurozone. Ten tweede zal de Amerikaanse centrale bank (de Fed) minder verruimingsgezind zijn dan de ECB. Onze EUR/USD-raming voor eind 2021 staat op 1,15 en voor eind 2022 op 1,10.

[1] Het Pandemic Emergency Purchase Programme met een totaalbedrag van EUR 1.850 miljard

[2] Met forward guidance worden de aanwijzingen bedoeld die een centrale bank geeft omtrent haar toekomstige rentebeleid

 

Het bericht Visie op rente en euro – ECB bevestigt zeer accommoderende beleidskoers verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research