Vier renteverlagingen nodig om een schok van 1% van de bbp-groei te compenseren (Pimco)

Het is goed mogelijk dat de Federal Reserve (Fed) de komende maanden de beleidsrente verlaagt naar nul. Er zijn volgens Noord-Amerika-econoom Tiffany Wilding van obligatiebelegger Pimco vier renteverlagingen nodig om een schok van 1% van de bbp-groei te compenseren.

De daling van de yield op 10-jaars staatspapier in de VS afgelopen week weerspiegelt volgens Wilding de verwachting dat de Fed en andere centrale banken de tarieven zullen verlagen en andere beleidsinstrumenten zullen gebruiken, waaronder kwantitatieve versoepeling, om te voorkomen dat de financiële omstandigheden verkrappen.

De econoom benadrukt dat renteverlagingen alleen geen wondermiddel zijn. “Eén van de nuttige beleidsreacties zou zijn het opnieuw instellen van de gerichte kredietverlening door de Fed ten tijde van de financiële crisis. Ook zou het Amerikaanse Congres kunnen besluiten om doelgerichte programma’s op te zetten die midden- en kleinbedrijf in de VS ondersteunen”, stelt Wilding.

Pimco verwacht dat de Fed op 18 maart een nieuwe renteverlaging van nog eens 50 basispunten bekendmaakt. “Maar gezien recent ontwikkelingen wacht de Fed daar niet mee tot 18 maart.” Wilding verwacht eveneens dat de Fed volgende week de groeiverwachting naar beneden bijstelt, naar 1% tot 1,5%. “Hoewel de voorspelling voor het hele jaar nog steeds positief zou zijn, zou deze nieuwe voorspelling impliceren dat de VS op kwartaalbasis bijna in een technische recessie komt.”

Categorised in: Rente, Research