Van noodtoestand naar het nieuwe normaal?

Huizenprijzen gaan door het dak, de bevolking groeit en er komen steeds meer éénpersoonshuishoudens. De noodtoestand is door de landelijke makelaarsvereniging NVM al uitgeroepen voor de woningmarkt. De oplossing lijkt simpel: meer huizen bouwen.

“Ondernemers verwachten miljardenschade door stikstof en PFAS”, rapporteerden mijn sector collega’s onlangs. De oplossing van meer huizenbouwen wordt geblokkeerd door problematiek die een jaar geleden nog ver van ons bed was. “Eigen schuld, dikke bult” kunnen we de sector niet verwijten want ze zorgen voor slechts 0,6% van de totale stikstofuitstoot en met PFAS doen ze al helemaal niets. Ze produceren nog gebruiken het.

En de plannen van de rijksoverheid waren zo mooi, maar liefst 75.000 nieuwe woningen per jaar was het streven. Het tekort aan bouwvakkers en de hoge bouwkosten maakten dit streven al moeilijk realiseerbaar. Het Stikstofbesluit zorgde daar boven op dat jaarlijks een investering van minimaal 1 miljard aan nieuwe woningen onzeker werd.

Gelukkig hebben we de Nederlandse politiek die oplossingen levert. Zo gaan we binnenkort met z’n allen netjes 100 rijden op de snelweg en is varkensboeren een regeling aangeboden om vrijwillig met hun bedrijf te stoppen. Een regeling waar massaal op is ingetekend.

Dus kunnen we nu weer flink los met huizenbouwen? Dat valt tegen. Want juist in de Randstad, zo constateert mijn collega Madeline Buijs, hebben de maatregelen relatief weinig effect. En juist daar bevinden zich de meeste bouwprojecten.

Het probleem is reeds zichtbaar bij de afgifte van bouwvergunningen. Voor nieuwbouwwoningen daalden die in de periode augustus tot en met oktober met maar liefst 28,3%. Het kan dan niet lang meer duren voordat de orderportefeuilles van bouwbedrijven krimpen.

Wat we hier zien is dat op korte termijn genomen milieumaatregelen de bedrijfsactiviteiten in een sector negatief beïnvloeden. Natuurlijk speelt dit in veel meer sectoren. Ook de landbouw, de industrie en transport ondervinden de negatieve gevolgen. Dat de milieumaatregelen de economisch groei drukken is zeker. Wij schatten in dat in 2020 de krimp in bouw zal resulteren in een daling van het bbp met circa 0,25%.

Er zijn geluiden dat dit het nieuwe normaal wordt het komende decennium: economische groei inleveren voor de duurzaamheid van onze planeet. Zelf denk ik dat dit niet klopt. Juist voor de transitie naar een meer duurzamere samenleving zijn investeringen nodig die ook tot economisch groei gaan leiden. Het zal soms gaan om minder (agrarische sector), soms om meer (duurzame energie), maar vooral om op een andere manier (industrie, transport, bouw). En per saldo gaat dit economisch groei opleveren.

Het bericht Van noodtoestand naar het nieuwe normaal? verscheen eerst op Insights.

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: