Tracker Tips: groen in staatsobligaties

Lyxor Asset Management heeft deze week Europa’s eerste ETF voor groene staatsobligaties geïntroduceerd.

De kersverse tracker volgt de Solactive Euro Government Green Bond-index die blootstelling biedt aan zogeheten investment grade green bonds die zijn uitgegeven door landen in de eurozone.

ERTH

De Lyxor Euro Government Green Bond UCITS ETF met ticker ERTH en isincode LU2356220926 is nu verhandelbaar op Euronext Parijs en kost jaarlijks 0,20%. De komende weken zullen verdere noteringen volgen op het Duitse Xetra, Borsa Italiana en de LSE.

Om in aanmerking te komen voor opname moeten de onderliggende obligaties goedgekeurd zijn door het Climate Bonds Initiative, moet er minimaal €300 miljoen uitstaan, moeten ze een looptijd van één jaar hebben en in euro’s zijn uitgedrukt.

Volgens gegevens van Lyxor was eind 2020 voor ongeveer $ 97,7 miljard aan  groene, duurzame en sociale staatsobligaties uitgegeven door 22 landen in heel Europa.

klik om te vergroten

Bovenstaand figuur geeft de indexperformance aan vanaf eind november 2020.

Missing link

Tot op heden was een gediversifieerd overheidssegment een ontbrekende schakel in de markt voor groene obligaties.

Lyxor biedt momenteel de grootste groene-obligatie-ETF aan op de Europese markt: de Lyxor Green Bond UCITS ETF met ticker CLIM en isincode LU1563454310, eveneens verhandelbaar op Euronext Parijs. Dit fonds kent een belegd vermogen van €583 miljoen op het moment van schrijven.

Marktontwikkelingen

Het in Londen gevestigde Climate Bonds Initiative voorziet in het eerste certificeringsprogramma voor klimaatobligaties in de wereld. Dit model is door verschillende landen gebruikt om hun eigen richtlijnen voor de notering van groene obligaties op te stellen.

De organisatie verwacht dat de totale markt voor groene obligaties – die wereldwijd een gecumuleerde uitgifte van $ 1,27 biljoen heeft bereikt – dit jaar met 80 procent zal groeien ten opzichte van het voorgaande jaar.

Inspanningen van regeringen en de Europese Unie voor een groenere economie en duurzamere ontwikkelingsdoelen zullen naar verwachting de verdere groei in deze markt stimuleren.

Deze column is 8 juli jl. gepubliceerd in IEX.nl

Het bericht Tracker Tips: groen in staatsobligaties verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research