Systeemrisico VS voorkomen

De renteverhogingen van centrale banken hebben een eerste slachtoffer geëist: de Silicon Valley Bank (SVB). Dankzij de acties van de Amerikaanse autoriteiten is een systeemcrisis waarschijnlijk voorkomen, maar desondanks is het zaak voor beleggers om voorzichtig te zijn omdat de implicaties van de stijgende rentes op banken en ondernemingen nog onduidelijk zijn. Dit stelt de Duitse vermogensbeheerder DWS in bijgevoegde analyse naar aanleiding van het omvallen van SVB.

Hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group: “De Federal Reserve ziet waarschijnlijk af van grote renteverhogingen nu de Amerikaanse centrale bank groot geschut heeft moeten inzetten tegen een mogelijk spill over-effect door het omvallen van Silicon Vally Bank (SVB) in de VS. Tenzij de inflatiecijfers deze week merkbaar boven verwachting uitkomt, zou 25 basispunten het tempo moeten blijven.”

Financiële markten namen de ondergang van SVB hoog op, maar volgens Moëc lijkt dit een idiosyncratisch geval. De focus van SVB op één sector – tech – maakte haar bijzonder gevoelig voor collectieve deposito-opnames – vooral in een situatie waarin nieuw durfkapitaal toch al opdroogt en techbedrijven op hun cashvoorraad moeten interen.

Desalniettemin presenteerde de Fed dit weekend forse maatregelen tegen een overloopeffect door het omvallen van de bank. Ten eerste zullen zij de deposito’s van deze klanten ‘vergoeden’ boven de normale FDIC-verzekeringslimiet van 250.000 dollar. Ten tweede heeft de Fed een nieuw programma gelanceerd dat de toegang tot eenjarige liquiditeiten tegen gunstige voorwaarden waarborgt.