Stel dezelfde vragen als Jack Ma

Wat heb je, wat wil je, wat ben je bereid op te offeren. Dat zijn vragen die Jack Ma, oprichter van Alibaba, gewezen en toekomstig onderwijzer en niet te vergeten grootgeldgezitter, stelt aan een ieder die bij hem aanklopt. Het zijn ook vragen die ons drijven. Een koper van een nieuw huis is bereid een vakantie op te offeren om te verhuizen en hogere woonlasten te accepteren. Maar hoe zit dat met u, belegger die de BeleggersFair 2019 bezoekt in de Beurs van Berlage.

In de loop der jaren hebt u een vermogen opgebouwd. De afgelopen 10 jaar waren een gouden periode met flink stijgende koersen. En toen was de botox uitgewerkt, wat ongetwijfeld tot een schrikreactie zal hebben geleid toen u de ware gedaante van uw partner zag terugkeren. De aandelenmarkten zitten in een vergelijkbare fase. De periode van monetaire verruiming is voorbij; de periode van het goedkope geld is vrijwel voorbij.

Ga daar niet kreunend ingewikkeld over doen. U hebt uw vergrote vermogen. Als u blijft jagen op mooie, hoge winsten, dan zal daarvoor een prijs moeten worden betaald in de vorm van een hoger risico. Dat wilt u niet en omdat u dat niet wilt mag u ook geen proportioneel hoog rendement eisen.

Natuurlijk zijn er mogelijkheden die buitenissig lijken. We noemen ze Gouden Tips. Sommige zullen zijn gericht op waarde, waarvoor je bereid moet zijn om de tijd op te offeren. Andere zullen zijn gericht op de beweging van de markt, waarbij je bereid moet zijn om als een trader dagelijks de balans van winst en verlies op te maken. Er zijn ook beleggers die zich richten op de innovatieve toekomst, waarbij men bereid zal moeten zijn dat niet alle dromen zullen uitkomen. Denk dus vooral dagelijks aan de vragen van Jack Ma: Wat heb ik, wat wil ik en welk risico wil ik lopen.

Deze column is geschreven voor Cash magazine

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: Eddytorial, Opinie

%d bloggers liken dit: