Sell in May and go away werkt niet meer

Wie zijn aandelen in mei verkocht om eind september weer de beurs op te zoeken, wist lange tijd de markt te verslaan. Een aantal ontwikkelingen hebben dit effect volgens Edin Mujagic grondig verstoord.

De maand mei is begonnen. Dat is voor beleggers toch een bijzondere maand omdat een van de bekendste spreuken in beleggersland luidt: Sell in May and go away, but do not forget to be back in September.

Volgens overlevering komt deze beleggingswijsheid oorspronkelijk uit Engeland, waar werd gesproken over ‘blijf weg tot St. Legersdag’. St Leger is een van de populairste paardenraces in Engeland. De achtergrond is dat de markt slecht presteert tussen mei en september, doordat vermogende beleggers, bankiers en handelaren met het mooie weer in aantocht de drukte en onaangename hitte van Londen inruilen voor de rust en ruimte in de provincie.

Op de markt nemen de handelsvolumes dan af waardoor de koersen sneller grote uitslagen vertonen. Ofwel: de volatiliteit neemt toe. Vandaar dat een verstandige belegger zijn aandelen in oktober ging kopen om deze in april weer van de hand te doen.

Geen sprookje

Dat de beurs in de zomer de neiging heeft om te dalen, is historisch gezien geen sprookje. Uit onderzoek blijkt dat wie deze strategie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de praktijk bracht behoorlijk winst heeft gemaakt. Aandelenmarkten presteerden inderdaad significant beter in de herfst- en wintermaanden dan in de lente en in de zomer. Over een lange periode gemeten is het verschil in rendement tussen die twee beleggingsseizoenen zo’n 4 á 5 procent elk jaar.

Nu ben ik, zoals u misschien weet, een groot fan van het bestuderen van de historie in het algemeen en zeker van economische en financiële data, omdat daar waardevolle lessen uit te halen zijn.

Overal handelen

Voor het verkoop-in-mei-effect geldt dat dit inmiddels wel een achterhaalde strategie is. Twee ontwikkelingen zijn daarvoor verantwoordelijk.

Wie kent de campingrally’s niet, toen Nederlanders en masse vanaf hun camping in de Dordogne of elders kooporders naar hun bank in de polder verstuurden. Inmiddels maakt het nog minder uit waar beleggers zich ophouden. Ook vanaf de Mount Everest kan gewoon op de beurzen worden gehandeld.

Kantelpunt 2012

Dan is er nóg een andere zeer belangrijke ontwikkeling die het nut van de tegelwijsheid in twijfel trekt. Deze ontwikkeling verklaart waarom de beurs de laatste jaren ook in de zomer steeg. Sinds 2012 is het rendement van de S&P 500 tussen mei en oktober alleen in 2015 negatief geweest en dan ook minimaal negatief. In alle andere jaren was er sprake van een behoorlijke koerswinst, gemiddeld ruim 6 procent.

Het is geen toeval dat de Sell in May-strategie na 2012 geen al te beste aanpak was.  In dat jaar werd voor alles en iedereen duidelijk dat de centrale banken wereldwijd langdurig en op grote schaal zullen vasthouden aan kwantitatieve verruiming, en dat de rentes nog langer op 0 procent zullen blijven, zo niet negatief zullen worden.

Centrale banken-put

De zogeheten Greenspan-put is in 2012 gemuteerd in een wereldwijde centrale banken-put. En dát verstoort alles, zelfs die eeuwenoude wetmatigheid dat het kopen van aandelen in de herfst en verkopen in het voorjaar loont. Deze krachten zijn ook dit jaar nog volop aan het werk, met als additionele hulp de grootschalige en langdurige economische steun van overheden.

De grote onzekerheden zijn nu of de Amerikaanse economische groei dit jaar een zes of een zeven voor de komma zal staan en of dit leidt tot economische oververhitting. In zo’n omgeving is het lastig te geloven dat verkopen in mei en terugkeren in september nog een lucratieve strategie kan zijn.

Deze column is 7 mei jl. gepubliceerd in IEXProfs

Het bericht Sell in May and go away werkt niet meer verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research