Categorieën
Duurzaam Research

Schroders: Prijzenoorlog elektrische auto’s

Robin Parbrook, hoofd Aziatische aandelen bij Schroders, maakt zich zorgen over biotech, elektrisch vervoer (EV) en internet (BEVI-sectoren). Ondertussen stijgen die aandelen maar door. De EV-aandelen zijn een van de duidelijkste zeepbellen in zijn 30-jarige carrière heeft gezien.

Een probleem dat hij met elektrische voertuigen heeft is dat technisch deze auto’s allemaal gelijk zijn. Een EV bestaat uit een accu, motor en een hoop elektronica. De toetredingsdrempels tot de markt zijn laag. Dan is er een hoop geld beschikbaar en schieten start-ups als paddenstoelen uit de grond. Genoeg ingrediënten voor een prijzenoorlog.

Het doet denken aan wat in het verleden met smartphones en platte televisieschermen is gebeurd. Consumenten zullen de meest recente auto’s, met fraai design en de laatste software willen kopen. Het leidt tot een relatief korte levenscyclus van de producten. Parbrook voorspelt dat EV-aandelen teleurstellend gaan presteren, de sector zal moeten consolideren. Verkopen zijn hoog, maar marges klein. Veel producenten maken een redelijk generiek product.

Teleurstelling dreigt in internetsector

Zorgen heeft Parbrook ook over internetaandelen. Daar bouwt zich veel ruimte op voor teleurstelling. De meeste internetgerelateerde sectoren in China worden competitiever, met snelle ontwikkelingen en verstoring van diensten. Het is zeker geen sector waar iedereen een winnaar is. Parbrook maakt zich dan ook steeds meer zorgen dat buitensporige euforie veel internetaandelen naar zeepbelachtige waarderingen drijft, waardoor ze kwetsbaar zijn voor zeer scherpe dalingen als de hoge verwachtingen voor omzet en winst niet worden waargemaakt.