Restricties China slecht voor groei techsector

De aandelenmarkten lijken een selectieve correctie mee te maken. Het zijn vooral de sterke stijgers van dit jaar die onder druk zijn komen te staan.

Rivian (e-car -8,2%), Affirm (e-commerce -9,3%) en Robox (e-platform -10,8%) behoorden gisteren tot de sterke dalers binnen de Nasdaq. In de nabeurs liepen de verliezen verder op tot 2,2%. Alle drie de aandelen zijn eerder dit jaar op de beurs geïntroduceerd. Maar ook de IPO’s van vorig jaar kregen klappen te verwerken: Asana -23%, DoorDash -6% en Airbnb -7%. De Nasdaq daalde met 1,3% bij een 0,3% lagere S&P. Binnen de AEX verloren ASML, ASMI, Galapagos, Prosus, JET, Philips en Adyen.

Inflatie en China

Sommigen schrijven de daling van tech toe aan de ontwikkeling van de inflatie. Dat zou een rotatie naar onder meer de financials aantrekkelijk maken. Er is echter meer aan de hand. China wil niet langer hebben dat bedrijven die applicaties ontwikkelen voor meer dan 25% in buitenlandse handen zijn, zo blijkt uit een door Bloomberg gepubliceerd plan. Bedrijven die niet op de whitelist staan mogen geen zaken doen met Chinese bedrijven als de banken. Het treft zelfs bedrijven als Microsoft en Amazon.

Markten

Het beeld voor vandaag ziet er hetzelfde uit als gisteren. Tech staat premarket onder druk en de rest is vrijwel onveranderd. Japan is dicht vanwege een feestdag. Shanghai +0,1%, CSI 300 onveranderd, Hong Kong -1,0% en Australië +0,7%.

Brent -0,4% op 79,38 dollar. Goud +0,2% op 1.808 dollar. Euro/dollar 1,1238. Bitcoin +1,2% op 56.944 dollar.

De trend voor de AEX (815,34) dreigt om te slaan naar een daling.Categories: AEX/AMX