Red euro met ingrijpende hervorming bij ECB

Eind vorig jaar waren 8 van de 10 ondervraagden zeer te spreken over de euro. Slechts 4 op de 10 zeiden vertrouwen in de ECB te hebben echter. De groep Europeanen die gestaag de euro noch de ECB zien zitten, groeide ook in omvang.

Zet ECB-president af

Hoe? Ik denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid de president van de bank af te zetten, om zo het na-mij-de-zondvloed-beleid te voorkomen. Ik denk dan ook aan een ingrijpende verbouwing van het bestuur. 25 mensen, een dagelijks bestuur van 6 en 19 presidenten van de centrale banken van de eurolanden, die over beleid praten, is volgens alle maatstaven te veel en dus inefficiënt. De groep lijkt meer op een mini-parlement dan een bestuur.

Een van de grote problemen van de afgelopen jaren is dat die negentien zich vooral gedroegen als vertegenwoordigers van hun land terwijl ze naar de eurozone als geheel moeten kijken. Waarom niet de Fed volgen, waar steeds een deel van de regionale vertegenwoordigers stemrecht heeft maar het dagelijks bestuur de meerderheid heeft? Ingrijpend? Ja, maar dat is nou precies wat nodig is, aan cosmetische veranderingen bij de ECB hebben we niets.

Het mandaat van de bank moet ook scherper gedefinieerd worden. Hoe scherper, des te minder discretionaire ruimte voor de bank en dat lijkt me wenselijk. Voor duizenden miljarden euro staats- en bedrijfsobligaties kopen en de negatieve bijeffecten negeren, dát is waarom Europeanen de euro omarmen maar de ECB veel minder. Het mandaat is nu zo vaag dat de ECB in de praktijk alles mag doen, iets wat op zijn beurt het afleggen van verantwoording niet helpt. Hoe kun je iemand die de facto alles mag doen, ter verantwoording roepen?

Wereld te winnen

De mogelijkheid de president te ontslaan zou dat verhelpen maar er is ook een wereld te winnen in het Europees Parlement op dit gebied. Dat mag veel scherper zijn in zijn controlerende taak in plaats van de kwartaalbijeenkomsten met de president te gebruiken als dé kans samen op de foto te kunnen. Voor hoe het wel kunnen de leden kijken naar hun collega’s in de VS. Waar de baas van de ECB lachend naar het overleg met het parlement gaat, zweet de Fed-baas op weg naar de afgevaardigden. En last but not least: de transparantie van de ECB moet echt beter.

Ja, ze publiceert veel maar, zoals zo vaak, gaat het om kwaliteit niet kwantiteit. Dat je elke dag een toespraak of een interview met een bestuurslid publiceert is nutteloos. Volledige notulen publiceren na enkele maanden of desnoods een paar jaar, zoals veel andere centrale banken wel doen, en niet na 30 jaar zoals de ECB nu doet, dát is transparantie.

Deze column is 17 juni jl. gepubliceerd in DFT.nl

 

Het bericht Red euro met ingrijpende hervorming bij ECB verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research