RD Shell is veiliger dan beleggen in Brent

RD Shell heeft een behoorlijke een winstklap moeten incasseren door de gevolgen van de olie-oorlog en coronacrisis.

De winst kwam over de eerste drie maanden uit op 2,9 miljard dollar, wat neerkomt op een halvering van de winst. Voor het eerst sinds 1940 is de uitkering aan de aandeelhouders verlaagd naar 0,16 dollar per aandeel tegen 0,47 dollar de afgelopen kwartalen. Dat komt neer op een verlaging van 66%. Vanuit aandeelhouderswaarde is het oliedom van Shell om het dividend sterker te verlagen dan de winst is gedaald. Dat is een aanwijzing dat nog meer ellende in de pijpleiding zit.

Deze drastische verlaging zegt veel. Mogelijk dat we binnen enkele jaren moeten concluderen dat RD Shell veel te lang heeft vastgehouden aan het imago van olieboer en veel te weinig oog had voor nieuwe energiebronnen en duurzaamheid. Beleggers, analisten en commentatoren – waaronder ik – hebben zich te lang blind gestaard op het geweldig mooie dividendrendement. Bij een uitkering van 4 x 0,16 dollar betekent dat voor Nederlandse beleggers een dividendrendement van 4,6% bij een aandelenkoers van 16,35 euro (-5,4%) en de huidige euro/dollar. Dat is netjes, maar het ontneemt het aandeel z’n charme.

Bovendien zullen beleggers met andere ogen naar het aandeel gaan kijken. Een manier is om het aandeel af te zetten tegen bijvoorbeeld een Brent ETC. Dan blijkt dat het aandeel minder volatiel is dan de olieprijs. Plus het biedt een jaarlijks rendement dat Brent niet doet. Dat is ook een stukje veiligheid.

%d bloggers liken dit: