Presidentsverkiezingen VS 2020: Wie gaat het in november opnemen tegen Trump?

Op 3 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De voorverkiezingen (‘primaries’) voor de Democratische kandidaat die het gaat opnemen tegen president Trump, zijn officieel begonnen. De voorverkiezingen voor een presidentskandidaat worden in alle 50 staten en de overzeese gebiedsdelen gehouden. Er zijn zes serieuze kandidaten, die op ongeveer evenveel steun kunnen rekenen. Hierdoor is de kans relatief groot dat er geen duidelijke winnaar komt, die meer dan 50% van afgevaardigden achter zich krijgt. Inmiddels zijn er in drie staten voorverkiezingen geweest. Hierbij is minder dan 3% van de afgevaardigden toegewezen. De strijd barst echt los op Super Tuesday (3 maart), wanneer 34% van de afgevaardigden op het spel staat.

[Download niet gevonden]

Alle kandidaten steunen een minimumloon van USD 15 per uur, hogere vennootschapsbelastingtarieven, aanzienlijke investeringen om klimaatverandering te bestrijden (‘Green New Deal’) en hernieuwde toetreding tot het Klimaatakkoord van Parijs en het nucleair akkoord met Iran.

Zowel in peilingen als op voorspellingsmarkten gaat de linkse kandidaat Bernie Sanders aan kop. Een radicaal punt in zijn beleidsplannen is de afschaffing van de particuliere ziektekostenverzekering en vervanging door een verplichte basisverzekering. Hij wil verder een vermogensbelasting invoeren en andere belastingen fors verhogen. Centrumkandidaat en miljardair Michael Bloomberg rukt snel op in de peilingen. Zijn onorthodoxe strategie om zich op Super Tuesday te focussen zou hem de Democratische nominatie kunnen opleveren. Volgens opiniepeilingen zouden alle kandidaten – met een wisselende marge – Trump verslaan, maar het is een zeldzaamheid dat een zittend president niet wordt herverkozen als de economie zich niet in een recessie bevindt.

Om een presidentskandidaat aan te wijzen, worden in alle 50 staten en de overzeese gebiedsdelen voorverkiezingen (‘primaries’) gehouden. Deze vinden gefaseerd plaats, met het zwaartepunt in maart. Elke staat of gebiedsdeel heeft, afhankelijk van de omvang, een aantal verkozen afgevaardigden (‘pledged delegates’), die worden toegewezen aan kandidaten die de drempel van 15% halen. Indien geen kandidaat meer dan 15% van de stemmen haalt, wordt de drempel verlaagd tot de helft van het percentage van de kandidaat met de meeste stemmen (als de winnaar bijvoorbeeld 10% van de stemmen haalt, dan wordt de drempel 5%). In theorie kan een kandidaat met 15% van de stemmen alle verkozen afgevaardigden van een staat in de wacht slepen, namelijk als geen andere kandidaat de drempel van 15% haalt. De kandidaat die 1.991 of meer verkozen gedelegeerden achter zich krijgt, wint automatisch de nominatie. Mocht geen enkele kandidaat dit halen – en de kans hierop is, gezien het grote aantal serieuze kandidaten en de verdeeldheid onder kiezers, groter dan ooit – dan bepaalt de Democratische Nationale Conventie de nominatie via een vrije stemming.

Het bericht Presidentsverkiezingen VS 2020: Wie gaat het in november opnemen tegen Trump? verscheen eerst op Insights.

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: