Powell is niet blij met rust op financile markten (Gas +602%)

“De inflatie is te hoog en dat blijft zo tenzij de arbeidsmarkt sterk afkoelt. Jerome Powell en de Amerikaanse centrale bank zullen daarom waarschijnlijk niet blij zijn met de recente rust die is ontstaan op de financiële markten,” meent Nikolaj Schmidt van T. Rowe Price.

“Wat het monetaire beleid betreft, zit er maar één ding op: verder verkrappen. Dit suggereert dat we een combinatie zullen zien van een zwakkere aandelenmarkt, een verruiming van de credit spread, een sterkere dollar en stijgende rentes. De Amerikaanse centrale bank controleert de financiële markten niet direct, maar beschikt met het belangrijkste rentetarief wel over een zeer doeltreffend instrument. En er is geen ruimte om met de ogen te knipperen. Daarom verwacht ik dat we een centrale bankier gaan zien die een reeks van renteverhogingen zal doorvoeren.”

Maar er speelt meer:

  • De VS economie kromp in Q2 met 0,6% tegen een raming van -0,9% en -1,6% in Q1. Meevallend is de ontwikkeling van de winkelverkopen. S&P was 1,4% hoger en Nasdaq +1,7%. Futures zijn afwachtend.
  • Brent is +0,8% op 100,10 dollar. Data van TomTom geeft aan dat sprake is van een sterke groei van het verkeer in VS, Europa en Azië. Goud -0,1% op 1.756. TTF Gas +10% op 321 euro, waarmee de stijging uitkomt op 602% over de afgelopen 12 maanden.
  • De CPI voor het Ku-gebied in Tokio Japan was +2,6% tegen een raming van +2,5%. De centrale bank lijkt niets te voelen voor een verhoging van de rente vanwege de kwetsbaarheid voor economie.
  • Azië overwegend hoger. Nikkei +0,6%. Hong Kong ++0,7%, Sensex +0,8% en Shanghai +0,2%.
  • Euro/dollar beweegt rond de 1,0. Het is wachten op de toespraak van Powell.

Scan: aandelen hebben meer te bieden dan commodities

AEX biedt nog ruimte