Pond reageert niet op exit lockdown VK

Met het snelle Britse vaccinatieprogramma en de verhoogde anticipatie op lockdown versoepelingen sterkte het Britse pond de afgelopen weken enorm aan, maar tijdens het bekendmaken van de lockdown exitstrategie vandaag kwam Sterling niet of nauwelijks in beweging, constateert Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe.

Voorafgaand aan de bekendmaking van Premier Boris Johnson’s pad naar herstel was een groot deel van de strategie al uitgelekt. De officiële verklaring bevestigde deze informatie.

De reactie van het pond was veelzeggend: veel van de sterkte was al van tevoren ingeprijsd door het snelle vaccinatieprogramma dat in het VK aan de gang is. Zo hangt het pond al enige tijd boven de 1.40 ten opzichte van de Amerikaanse dollar – bijna het hoogste punt in drie jaar. De Bank of England droeg daar ook haar steentje aan bij toen zij vorige maand aangaf dat er in het VK voorlopig nog geen negatieve rente aankomt. Aan de andere kant blijft het pad naar herstel nog enorm onzeker. De richtlijnen van vandaag bieden geen garantie en zijn nog steeds onderhevig aan data targets. Deze onzekerheid heeft de aansterking in het Britse pond voorlopig doen uitstellen tot wanneer de data aangeeft dat de volgende versoepelingsfase een haalbare mogelijkheid is.

Gezien de mate van onzekerheid is het waarschijnlijk dat er in het Britse pond geen grote eigenaardige bewegingen zullen komen totdat de Britse begroting op 3 maart bekend wordt gemaakt en markten een idee krijgen van hoeveel steun de arbeidsmarkt de komende tijd gaat krijgen. Analisten zullen tot die tijd hun ogen richten op de arbeidsmarktcijfers die aankomende vrijdag bekend worden gemaakt. De combinatie van de data en de begroting zal waarschijnlijk de groeiprognoses voor de komende maanden bepalen.

GBP/USD stijgt door dollar dynamieken terwijl GBP zich weinig aantrekt van Johnson’s aankondiging.

3799d37fda1c3d9843f4d3cf863907c4c088315b

Categorised in: Research, Valuta