PGIM: Smart EV centrum van abonnementen

Elektrische voertuigen (EV’s) hebben de verbeelding van het publiek veroverd, wereldwijde autoconcerns tot strategische keuzes gedwongen en de basis gelegd voor een volledig zelfrijdende toekomst die binnen tien jaar realiteit zal zijn. De relatie tussen autofabrikanten en consumenten zal als gevolg daarvan nooit meer hetzelfde zijn. Dat stelt analist Owuraka Koney van Jennison Associates, de wereldwijde aandelenmanager van PGIM.

De opkomst van EV’s is een buitengewone kans voor autofabrikanten, maar ook voor beleggers. Er zijn meer dan een miljard auto’s op de weg, maar minder dan 1% zijn EV’s, en een nog kleiner percentage heeft de hardware die volledig autonoom rijden mogelijk maakt.

Autobedrijven verliezen nu nog grotendeels het contact met hun klanten zodra de auto is verkocht en van het parkeerterrein afrijdt. Autobezitters blijven weliswaar betalen voor hun auto’s – voor benzine, verzekering, onderhoud en reparaties – maar het grootste deel van deze uitgaven wordt geint door andere bedrijven en derde partijen.

De volledig verbonden ‘smart’ EV stelt de autofabrikant echter in staat om abonnementsdiensten aan te bieden voor de volledige levensduur van de auto. Dit kunnen abonnementen zijn die zelfstandig rijden mogelijk maken en andere softwarediensten ondersteunen, maar ook voor verzekeringen, en servicecentra en oplaadstations die eigendom zijn van het bedrijf. De abonnementskosten voor al deze diensten kunnen oplopen tot enkele honderden dollars per maand.

Volledig nieuw bedrijfsmodel

“Dit houdt een volledig nieuw bedrijfsmodel voor autofabrikanten in die de ‘economics’ van de auto-industrie zouden herdefiniëren”, zegt Koney. “Wij geloven dat een bedrijf dat één miljoen slimme, volledig verbonden EV’s per jaar verkoopt, meer cash kan genereren dan een bedrijf dat aanzienlijk meer traditionele auto’s per jaar verkoopt.”

Om dit te bereiken, moeten EV’s echter marktaandeel winnen, en Jennison ziet tekenen van een verschuiving bij consumenten. Naast esthetiek hechten autokopers doorgaans belang aan veiligheid, snelheid, betaalbaarheid en laadvermogen. In al deze categorieën presteren EV’s beter dan even grote auto’s met een benzinemotor.

Een EV, bijvoorbeeld, biedt vergelijkbare prestaties als een luxe sportwagen met brandstofmotor voor ongeveer de helft van de prijs. EV’s bieden meer laadruimte omdat het batterijpakket zich onder de vloer bevindt, waardoor er ruimte vrijkomt voor een Frank, ofwel kofferbak voorin de auto. EV-aandrijflijnen vereisen minder onderdelen en grote delen van het chassis kunnen in een stuk worden gegoten, waardoor er minder robots, onderdelen en arbeidskrachten nodig zijn, wat de productiekosten uiteindelijk aanzienlijk verlaagt.

EV’s dalen gestaag in prijs

Koney: “Ondanks de recente inflatoire druk verwachten wij dat deze kostenvoordelen mettertijd zullen toenemen naarmate de schaalgrootte toeneemt, wat op lange termijn zal leiden tot gestaag dalende prijzen voor elektrische voertuigen. Wij verwachten dat de combinatie van goedkopere EV’s en hun lagere gebruikskosten, de adoptie van EV’s aanzienlijk zal versnellen.”

Ook verwacht de aandelenanalist dat de uitrol van ‘full self driving’ (FSD) zal bijdragen aan de populariteit van EV’s, omdat het zorgt voor een aanzienlijke toename van de productiviteit en vrije tijd. Autofabrikanten zouden daar slim op kunnen inspelen.

“Hoewel wij opmerkelijke vooruitgang zien op het gebied van deze technologie, is het moeilijk te voorspellen wanneer dit precies beschikbaar komt in gebieden zonder geo-fencing. Wij denken echter dat FSD binnen een decennium zal worden geïmplementeerd bij de toonaangevende EV-fabrikanten”, aldus Koney.