Op het verkeerde been

Voor mij mag de zomer wel voorbij zijn met de periode van gevoelstemperaturen oplopend tot boven de 45 graden. Airco biedt even soelaas, maar zorgt ook voor verkoudheid en krakende botten. Te lang te heet is geen pretje. Het verlamt en is zelfs contraproductief.

Op de aandelenmarkten zien we hetzelfde. De hype die met AI wordt gecreëerd grenst aan het waanzinnige. Microsoft is een belangrijke aanjager met de gekte door haar belang in OpenAI, waarvoor de toekgang nog steeds beperkt is en gebrekkig.

Recent kreeg ik een persbericht van BlackRock over de introductie van iBonds ETF’s met een vaste vervaldatum, handig voor beleggers die van terugkerende ‘uitkeringen/aflossingen’ afhankelijk zijn. Ik wilde wel iets meer weten over iBonds. Ik had net weer zo’n opzwepend verhaal gelezen over kunstmatige intelligentie. Dus, aan ChaptGPT gevraagd wat iBonds zijn.

Het antwoord kwam snel, zag er mooi uit, maar was absoluut niet betrouwbaar. Sterker nog: het antwoord was verraderlijk. Het suggereerde obligaties te zijn waarvan de rentevergoeding wordt aangepast aan de inflatie. Navraag bij BlackRock maakte snel duidelijk dat hun iBonds er niets mee te maken hebben. Een tijdje spitten leverde wel de kennis op dat de iBonds van ChatGPT in feite leningen zijn aan de Amerikaanse overheid, die eind vorige eeuw werden bedacht om de spaarzin van de Amerikanen aan te wakkeren. Die iBonds zijn niet verhandelbaar op de effectenbeurs; ze kunnen allen ter aflossing worden aangeboden aan de Amerikaanse overheid. Dat is wel iets anders dan de iBonds van BlackRock.

Het voorval maakt duidelijk hoe gevaarlijk ChatGPT is om op te vertrouwen. Het voorval maakt duidelijk dat een bepaalde vorm van overheidsingrijpen noodzakelijk is. De consument mag niet de speeltuin zijn van techbedrijven, die trouwens veel te snel met producten op de markt kom en veranderingen toeschrijven aan innovatie. Geleuter. Soms vraag ik me af of grote bedrijven wel echt kunnen innoveren. Microsoft is in 2017 met Teams op de markt gekomen, maar het is op bepaalde delen ronduit gebrekkig.

Na de coronacrisis had de ICT-sector een nieuwe opsteker nodig door de wegkwijnen videochats. Het is weer deels als vanouds met werken op kantoor, afspraakjes hier en daar en vergaderingen in een ruimte. ChatGPT had het antwoord daarop moeten zijn met een groei-impuls , maar je kunt niet verwachten dat mensen een elektrische auto kopen zonder batterij. Aandelenkoersen zijn inmiddels opgezweept en verwachtingen van beleggers zijn hooggespannen. Deze kunnen makkelijk verdampen als overheden eisen gaan stellen aan de achterliggende techniek van ChatGPT. De aanslag hiervan op het milieu is dermate groot dat overheden niet stil kunnen blijven zitten en de zuivering overlaten aan de marktwerking.

Eddytorial eerder gepubliceerd op Cash Platform