Nog een keer op slot om corona? Waarschijnlijk niet

Melbourne, op Sydney na grootste stad van Australië, gaat voor zes weken op slot. De grens tussen de staten waar de twee steden in liggen gaat dicht en de politie en het leger gaan ervoor zorgen dat niemand die toch oversteekt.
Soldaten en agenten gaan ook door de straten van de stad rijden om erop toe te zien dat niemand de stad verlaat, binnenkort of zonder een dringende reden naar buiten komt. Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt toe, vooral, maar niet alleen in de Verenigde Staten. Ook in Europa laait het virus weer op.

Dat hoeft niemand te verbazen. De eerder ingestelde lockdowns hebben de verspreiding gestopt, wat vervolgens versoepelingsmaatregelen inluidde. Maar die versoepelingsmaatregelen betekenen per definitie dat het virus meer ruimte krijgt zich te verspreiden. Komt er dan ook nu weer een tweede algehele lockdown aan, zoals onder meer steeds meer beleggers vrezen? Het zou mij verbazen als dat gebeurt.

Zoals zo vaak ligt het optimale beleid ergens in het midden, en met betrekking tot het coronavirus is dat niet anders.

Zorgstelsel

In maart hadden onze beleidsmakers geen andere keuze dan tot een lockdown over te gaan. Wij werden overvallen door een virus waarvan we alleen de naam wisten en voor de rest bar weinig. Wat we wél wisten, is dat ons zorgstelsel een grote toestroom besmetten niet aan kon. Onder het motto ’voorkomen is beter dan genezen’, letterlijk in dit geval, en doordat er nauwelijks iets bekend was over het virus, was een lockdown de enige optie.

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en weten we veel meer over niet alleen het virus zelf, maar ook hoe verschillende sectoren in de economie onder lijden. Schieten met een kanon op de mug, wat we bij de eerste golf moesten doen, hoeft dus niet meer.

Zweedse toer

Maatwerk – gerichte maatregelen nemen en onderscheid maken per sector – is bij een tweede coronagolf mogelijk. Dus niet weer verbieden dat mensen naar buiten gaan en winkels dicht moeten, maar het dragen van gezichtsmaskers verplichten. Europa gaat op de Zweedse toer, zeg maar.

Een andere reden waarom een nieuwe totale lockdown niet waarschijnlijk is in mijn ogen, is dat voor veel landen geldt dat de economie een nieuwe lockdown niet aankan.

Handboek

De wereld is in feite op zoek naar een balans hoe ver en snel de versoepeling mag gaan, zodat een tweede coronagolf voorkomen wordt terwijl de economie de ruimte krijgt te herstellen. Daar is geen handboek voor dus het zal een proces van vallen en opstaan zijn, met nu eens nieuwe versoepelingen en dan weer deels terugdraaien ervan.

Dat betekent meer onzekerheid op de financiële markten maar ook dat hoewel een tweede coronagolf uiteraard de economie zou raken, de klap niet zo hard hoeft te zijn als bij de eerste golf.

Deze column is 8 juli jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Nog een keer op slot om corona? Waarschijnlijk niet verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

%d bloggers liken dit: