Nieuwe aandelen Unibail Rodamco. Een zwaktebod?

De koersontwikkeling maakt duidelijk dat het management van Unibail Rodamco niet in staat lijkt te zijn om problemen voor te zijn en ze doeltreffend op te lossen. Dat staat echter los van de charttechnische mogelijkheden, ruimte die de zakenbanken kunnen gebruiken om het aandeel te pimpen.

Unibail Rodamco, beter gezegd URW, gaat voor 3,5 miljoen euro nieuw aandelen uitgeven. De emissie is gegarandeerd. De nieuwe aandelen zullen via het verkoopkanaal van de zakenbanken aan de man worden gebracht. Zij hebben de emissie gegarandeerd. Dus zal extra druk worden uitgeoefend bij de doorplaatsing.

De onderneming komt met een financiële herstructurering. Dat moet 9 miljard euro opleveren via de opbrengst van de nieuwe aandelen, beperking van de winstuitkering (1 miljard), minder ontwikkeling en verkoop van 4 miljardeuro aan vastgoed. Kortom, een verarming van de portefeuille. Een keuze heeft men niet met een schuldenlast van 24 miljard euro en een verlies over de eerste 6 maanden van 3,7 miljard euro.

De koers van URW (40 euro) lijkt structureel onder druk te staan. Sinds begin dit jaar is de koers met 71% gedaald en met 82% over de afgelopen 5 jaar. VastNed daalde met 8% sinds begin dit jaar en met 35% over de afgelopen 5 jaar. Voor de breed gespreide VanEck Vastgoed ETF is dat 21% sinds begin dit jaar en slechts 13% over de afgelopen 5 jaar.

Categorised in: Tips van Eddy Schekman, Vastgoed