Categorieën
Tips van Eddy Schekman

Netflix is niet goedkoop

De Covid-19-pandemie heeft geleid tot vele veranderingen in verschillende industrieën en sectoren. Drie ‘unknowns’ zullen bepalen hoe de crisis de bedrijfswereld verandert: verschuivingen in het bedrijfslandschap, veranderend consumentengedrag en de toekomst van bedrijfsprocessen.

Bedrijven, overheden en particulieren worstelen met belangrijke veranderingen. De kans op een terugkeer naar de pre-pandemische mindset neemt af. Uit een onderzoekt NN Investment Partners (NN IP) blijkt dat er drie belangrijke ‘unknowns’ zijn: wat de pandemie zou kunnen betekenen voor het bedrijfslandschap, voor het consumentengedrag en voor de bedrijfsvoering.

De veranderingen als gevolg van de pandemie zijn al zichtbaar. Marc Randolph, mede-oprichter van Netflix, zei tijdens een event van NNIP: "Omringd door de disrupties veroorzaakt door Covid-19 worstelt iedereen om zijn bedrijfsactiviteiten snel aan te passen aan nieuwe en constant evoluerende marktomstandigheden. Dit maakt het des te belangrijker dat bedrijven van elke omvang leren hoe ze moeten denken en zich moeten gedragen als startups. Een ondernemersmentaliteit betekent dat je snel de proef op de som neemt, waarbij je snelheid boven perfectie stelt en erkent dat je het niet de eerste keer goed gaat doen. De bedrijven die het best gesitueerd zijn om niet alleen te overleven maar ook te bloeien, zijn degenen die bereid zijn om hun oude bedrijfsmodellen op te offeren voor wat dit nieuwe normaal vereist".

De obligate reactie van Marc Randolph maakt mij huiverig voor de koers van Netflix. Op 470,61 dollar noteert het aandeel 83 keer de winst. Met slechts een daling van de koers naar de ondergrens van 400 dollar zou Randolph blij mogen zijn.