Categorieën
AEX/AMX

Neemt AEX afscheid van stijgende trend?

Vandaag krijgen de markten veel impulsen te verwerken met vergaderingen van zowel ECB-bestuurders als van EU-regeringsleiders.

“Op beide bijeenkomsten kunnen belangrijke knopen worden doorgehakt.” Dit stelt AXA Group-hoofdeconoom Gilles Moëc. “De centrale bank zal naar verwachting meer monetaire stimulering aankondigen en de regeringsleiders proberen het eens te worden over extra steun vanuit de Europese begroting. Ik verwacht dat de ECB het opkoopprogramma PEPP zal ophogen met nog eens 400 miljard euro en verlengen tot december 2021 met sterke toezeggingen om meer en langer te doen indien nodig. De datum kan verder vooruit worden geschoven en het bedrag nog iets hoger worden, maar niet veel meer dan 500 miljard euro.”

De Amerikaanse futures staan lager. De Nasdaq verliest 2,5%, wat te maken heeft met de dreiging dat Facebook mogelijk wordt gedwongen om WhatsApp en Instagram te boeken verkopen. Het wordt steeds duidelijker dat de Amerikaanse overheid – net als elders in de wereld – van plan is om de dominantie van de techbedrijven te breken.

In Azië wist de Nikkei het verlies te beperken tot -0,2%, omdat een deel van de verliezen zijn weggewerkt nadat de overheid nieuwe stimulerende maatregelen. Shanghai onveranderd. Sensex -0,8%, Kospi -0,3%. Australië -0,6%.

Euro/dollar +0,08% op 1,2089. Pond/dollar -0,1% op 1,3349. Euro/yuan +0,2% op 7,9002. Goud -0,2% op 1.836,55. Brent +0,2% op 48,97 dollar. Duitse Bunds +0,01 op min 0,61%. US Bonds -0,02 op 0,92%.

Een scan op weekbasis laat zien dat voor de meeste beleggingsmogelijkheden de risico’s groter zijn dan de charttechnische potentie.

De AEX (619,72) heeft moeite met het vasthouden van de opgaande beweging. De index staat bovenin de bandbreedte, die bovendien onder druk staat. Ook de RSI staat hoog. Stabilisatie van de AEX op dit niveau is geen teken van kracht maar een dreiging van een omslag.