Nederlander Knot monetair geweten van ECB

„We moeten onze capaciteit niet overschatten om vooraf vast te stellen wat nou tijdelijke inflatie is en wat niet. Inflatie is niet dood.” Dat zei Klaas Knot onlangs in een interview in NRC naar aanleiding van zijn tienjarige jubileum als president van De Nederlandsche Bank (DNB).

Ik vond het verfrissend dat te lezen van de DNB-president, omdat zijn collega’s uit het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) overtuigd zijn dat de recente stijging van de inflatie wél tijdelijk zal zijn.

Toen ik onlangs Jerome Powell, de topman van de Amerikaanse Fed, in een persconferentie hoorde zeggen dat hij verwacht dat de inflatieopzwelling tijdelijk zal zijn maar ook wel rekening houdt dat de Fed ernaast zit met die verwachting, dacht ik: „Kijk, dat is realistisch, was er maar iemand bij de ECB die concepten als onzekerheid en je eigen kunnen kennen, omarmt.”

Ik was vrijwel zeker dat Knot zo iemand was, maar na zijn interview is dat zeker.

Sprekend over zijn drijfveren, noemde Knot zijn ervaringen, over zijn ouders die in de jaren tachtig noodgedwongen met twee huizen zaten, waardoor voor de jonge Knot gedurende enige tijd op vakantie gaan er niet in zat. Hij noemde dat vertrouwen in een munt cruciaal is en dat zonder dat vertrouwen dramatische maatschappelijke gevolgen te verwachten zijn.

Ik voelde met hem mee omdat ik zo’n wegvallen van het vertrouwen en de bijbehorende maatschappelijke fall out aan den lijve heb meegemaakt. Mede op basis daarvan: „Geachte heer Knot, beste Klaas, dat proces is begonnen met geldpersen 24/7 laten draaien en inflatie niet beteugelen.”

Verkeerd beleid

Het is goed te weten dat Knot zich dat wel degelijk bewust van is. Natuurlijk, hij kan in zijn eentje weinig uitrichten binnen de ECB, om nog maar te zwijgen van verkeerd beleid van de bank tegenhouden. Maar het is goed te weten dat binnen het ECB-bestuur gezond monetair verstand niet helemaal verdwenen is.

Dat het monetair geweten van de bank een DNB-er is, verbaast niet; dat waren zijn voorgangers ook allemaal. Wat dat betreft, zet Knot de lijn door.

Dat toestaan van hoge inflatie en mijn ervaringen daarmee was overigens dé reden waarom Paul Volcker, legendarische voorzitter van de Fed, en ondergetekende een klik hadden vanaf ons eerste gesprek, in 2008. Over Volcker gesproken: hij was lid van de Group of 30; een gezelschap bestaande uit voornamelijk voormalige centrale bankiers.

Knot is er ook lid van inmiddels en zei in het interview veel te leren van de gesprekken met andere leden van het gezelschap, omdat die „inflatie hebben meegemaakt.” Ik ook, dus binnenkort maar eens een koffie en een lunch doen, ik vertel er graag over mocht Knot een anekdote nodig hebben voor als het ECB-bestuur weer vergadert.

Geef ik hem meteen een exemplaar van mijn boek ’Keerpunt 1971’, geschreven onder meer naar aanleiding van de vele gesprekken met Paul Volcker. Want ik stuitte op nóg een overeenkomst tussen Volcker en Knot in het interview!

Toen de ECB de officiële rente naar 0 kortwiekte en een van haar tarieven negatief maakte, was Knot het daarmee eens. „Maar als ik had geweten hoe moeilijk het zou zijn dat weer terug te draaien, had ik mij misschien wel anders opgesteld.” Volcker had decennia later hetzelfde met zijn advies aan de Amerikaanse president Nixon de koppeling tussen de dollar en het goud te verbreken in augustus 1971.

Goede 7

Op de Schaal van Volcker, met Volcker op de maximale score van 10 en laten we zeggen Lagarde op 1, scoort Knot een goede 7 in mijn ogen.

Een belangrijke reden voor die score is zijn publiekelijke afstand nemen van het besluit van de ECB in september 2019. Als de ECB in de komende kwartalen het corona-opkoopprogramma van staats- en bedrijfsobligaties niet substantieel begint af te bouwen – de bank koopt dit jaar meer staatsobligaties dan alle eurolanden samen uitgeven (!) – dan verwacht ik van Knot in, zeg, maart 2022, weer een publiekelijke afstand nemen van het ECB-beleid.

Dan lonkt die 8 op de Schaal van Volcker wel degelijk.

Deze column is 7 juli jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Nederlander Knot monetair geweten van ECB verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research