Categorieën
Markten

Nasdaq hard onderuit

De Amerikaanse markten hebben gisteren gevoelige verliezen geïncasseerd. De Nasdaq is zelfs 6,4% omlaag gegaan. Het heeft allemaal te maken met waarderingen.

Steeds meer vraagtekens worden geplaatst bij de opmars van techaandelen en oplopende fundamentele waardering. De Nasdaq 100 wordt verhandeld tegen 36 keer de winst en 7,3 keer de boekwaarde. Stoxx 50 en Stoxx 600 staan op ongeveer 16,5 keer de winst en 1,7 keer de boekwaarde.

De Nasdaq heeft momenteel veel weg van een symbool van economische hoop. Het saldo van Potentie en Risico is met 52,9% extreem hoog en ruim het dubbele van de MSCI World Index (23,7). Risico’s voor de Nasdaq zijn: tweede coronagolf, tegenvallende groei economie, stijgende inflatie/rente, zoektocht naar minder risico, afname omzetgroei Alphabet/Amazon/Apple/Facebook/Netflix/Microsoft.

Voor de Stoxx 50 is het saldo Potentie-Risico (+6,0) aanmerkelijk beter. Ook de RSI voor deze index staat op een dusdanig laag niveau dat een opgaande (herstel)beweging sterker kan zijn dan de Nasdaq. De trek naar Europese aandelen is een vorm van overwinteren voor de haussiers met de strijd tussen China en de VS en het ontembare gedrag van Trump die de wereld naar zijn hand wil zetten.