Na 0% rente en QE tijd voor Bach-stimulans ECB

Klassieke muziek wordt met grote regelmaat gebruikt in radio- en tv-commercials. Natuurlijk, voor een deel is de keuze voor klassiek ook het gevolg van het feit dat de maker geen auteursrechten is verschuldigd. Zodra een componist zeventig jaar geleden overleden is, gaat de auteursrecht niet meer op. Mozart, Vivaldi, Bach en anderen zijn veel langer geleden overleden.

Maar er bestaat nóg een reden waarom reclamemakers voor klassieke muziek kiezen, vooral Bach. Een onderzoeker aan de Universiteit van Texas nam het gebruik van Bach in reclames sinds 2009 onder de loep en ging na hoe de consument de noten van de maestro ervaart als onderdeel van een commercial.

Wat bleek?

De toehoorders associëren de producten en diensten die aangeprezen worden onder begeleiding van muziek van Bach als spullen die voor een gelukkiger, gezonder en veiliger leven zullen zorgen.

Het verbaast dan ook niet dat we maar wat graag geld uitgeven aan producten die met Bach worden aangeprezen.

Deze zomer zijn we blij. Enerzijds omdat reizen en veel andere dingen die vorig jaar verboden waren, weer kunnen maar ook omdat de economie de coronarecessie achter zich gelaten heeft.

De economische motoren draaien op volle toeren en de enige onzekerheid is of er een 3 of een 4 voor de komma zal prijken wanneer straks de economische groei gemeten wordt.

Maar er zijn ook zorgen.

Er bestaan zorgen over hoe snel dat groeitempo vol te houden is. Er bestaan zorgen of een nieuwe coronagolf roet in het eten zal gooien. Er bestaan zorgen over of de centrale banken onverhoopt de groei zullen vertragen. Of die zorgen terecht of onterecht zijn, daar zijn de meningen over verdeeld.

Consumentenvrees

Het feit is echter wel dat als die zorgen blijven aanhouden, de economische groei aanmerkelijk lager kan uitkomen. We weten namelijk dat een bezorgde consument kan besluiten wat minder te consumeren, voor het geval zijn vrees bewaarheid wordt. Alleen als velen dat doen, dan gebeurt dat juist.

De overheden en de centrale banken zijn daar als de dood voor. Niemand zit te wachten op een nieuwe recessie of, zoals centrale bankiers, weer te lage inflatie en deflatiegevaar.

Dat is de reden waarom de overheden aangeven voorlopig de economie te blijven stimuleren en de centrale banken de rentes op 0% zullen houden en op grote schaal via opkopen van schulden geld in de leidingen van de economie blijven pompen.

Na het lezen van het Bach-onderzoek dacht ik: „Zorg ervoor dat alle radio-zenders zoveel mogelijk Bach draaien, dat in de winkels Bach te horen is, koop als centrale banken alle Bach-cd’s op en stuur die naar de huishoudens in de eurozone, doe alles om mensen naar Bach te laten luisteren.”

De Europese Centrale Bank kan beginnen door morgen, 22 juli, de tune van de pre-postconferentie te veranderen. ’Prelude voor Cello Suite nr. 1’ van Bach schijnt wonderen te doen voor onze bereidheid geld te laten rollen.

Ik hoop dat Lagarde ook dit soort onderzoeken leest.

Deze column is 21 juli jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Na 0% rente en QE tijd voor Bach-stimulans ECB verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research