Meer teambuilding nodig bij ECB

Een groot probleem was niet alleen onenigheid binnen het bestuur, maar de irritatie, zo niet boosheid, over hoe haar voorganger Mario Draghi te werk ging. Bij belangrijke besluiten overlegde hij met een kleine groep vertrouwelingen, om maar wat te noemen. Niet echt collegiaal voor iets wat een collegiaal bestuur moest voorstellen.

Het zette onze Klaas Knot ertoe aan een persverklaring uit te geven waarin hij afstand nam van de besluiten van het bestuur van de bank, in feite equivalent van een klap in het gezicht van de president. Het teambuilding-uitje oogde wat dat betreft succesvol. Het bestuur van de ECB leek eerder dit jaar eensgezind te worden.

Onenigheden

Vorige week staken de onenigheden echter, geheel vertrouwd volgens de oude noord-zuid demarcatielijn, opnieuw de kop op. Nadat duidelijk was geworden dat de ECB de afgelopen tijd vooral veel Italiaanse obligaties had gekocht in het kader van haar coronacrisisbeleid, en dus minder van andere landen, waarschuwde de Duitse centrale bankier Jens Weidmann dat het opkoopprogramma moet stoppen zodra de pandemie voorbij is. De noordelijke eurolanden zijn huiverig voor het ECB-beleid dat vooral gekalibreerd is op de noden van de landen in het zuiden. Zijn collega’s uit het zuiden daarentegen hielden pleidooien voor meer flexibiliteit bij obligatieaankopen.

Weidmann zei ook dat het herstelfonds van €750 miljard dat de EU-leiders in de zomer overeenkwamen, geen permanent fonds mag worden. Dat de EU geld leent op de kapitaalmarkt moet een uitzondering blijven, stelde hij. Vooral landen in het zuiden van de muntunie zien het tijdelijke fonds graag een permanent vehikel worden.

Wisselkoers

Onenigheid was er ook over de wisselkoers van de euro. De gemeenschappelijke munt is in de afgelopen maanden sterker geworden ten opzichte van de dollar. Waar de zuidelijke bestuursleden alarm sloegen, reageerden hun collega’s uit het noorden overwegend schouderophalend.

De bank en de euro bestaan al meer dan twintig jaar. Dat men binnen de bank na zo’n lange tijd en gezamenlijke ervaring het nog niet eens is over zulke fundamentele zaken als ’willen we dat de euro sterk of zwak wordt’ en ’willen we noodingrepen ook inzetten als er geen sprake is van een crisis of niet’, is niet echt wat je associeert met een munt die een belangrijke rol in de wereld moet gaan spelen. We hebben het hier niet over de vraag ’slager, mag het een onsje meer zijn’ maar over de vraag of je vegetariër wordt of juist elke dag vlees gaat eten.

Nog maar eens een teambuildinguitje doen binnenkort, Christine!

Deze column is 30 september jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Meer teambuilding nodig bij ECB verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

%d bloggers liken dit: