Luisteren naar Ben ‘met stomheid geslagen’ Bernanke

Aan het einde van de middag gisteren was het dan zo ver. Ik logde in om een webinar met Ben Bernanke, voormalig Fed-voorzitter, bij te wonen. Hij zou het hebben over economische ontwikkelingen en monetair beleid, dus echt iets voor ondergetekende. Het was maar goed dat ik de webinar niet zittend in mijn werkstoel heb gevolgd maar ervoor had gekozen in mijn knusse ligstoel in de serre plaats te nemen (het was einde middag hé) want vanuit die ligstoel vallen is veel moeilijker dan van een werkstoel!

Sprekend over het probleem van hoge staatsschulden in het Westen, zei Bernanke zich geen zorgen te maken over de Amerikaanse staatsschuld (100 procent van het bruto binnenlands product en stijgend) omdat de schuld in dollars bedraagt en de dollar de Amerikaanse valuta is. Daarom kan Washington ondanks de hoge schuld nieuwe kredieten blijven opnemen tegen lage rente. Die opmerking is overigens een vrijbrief voor Amerikaanse politici door te gaan met roekeloos financieel beleid wanneer de coronapandemie achter de rug is. Ze kunnen uitgeven wat ze willen, we drukken gewoon dollars bij. ‘We’ is dan de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

Italië

Die hoge schulden zijn wel een probleem voor landen die geld lenen in een andere munt dan hun eigen valuta, zei voormalig Fed-baas. Die kunnen dat niet blijven doen tegen een lage rente. Als voorbeeld gaf hij Italië! Dat was het eerste ‘huh?’-moment – om een drieletter-afkorting beginnend met W en eindigend op F maar niet te gebruiken – dat ik had. Italië neemt kredieten op in euro en de euro is sinds 1999 toch echt de Italiaanse valuta. De gespreksleider, die Bernanke om de haverklap met superlatieven als ‘briljant’, ‘geweldig’ en ‘uitmuntend’ overspoelde – als er een Bernanke-fanclub zou bestaan, zou de gespreksleider niet alleen de voorzitter maar ook de oprichter zijn geweest – vond het niet nodig op die gezien het betoog van Bernanke nogal relevante feitelijke onjuistheid te wijzen. Dat Italië een tienjarige lening kan afsluiten tegen 0,65 procent rente, naar alle maatstaven een zeer lage rente, was ook al geen aanleiding Bernanke te onderbreken in zijn betoog.

Waar het bovenstaande nog hooguit vreemd te noemen is, geldt dat niet voor een opmerking die volgde. Die lachwekkend noemen zou een understatement zijn.

’Gezonde economie’

Sprekend over economische vooruitzichten na de coronapandemie, zei Bernanke optimistisch te zijn. Zeer mee eens, daar is inderdaad alle reden toe, bijvoorbeeld dat door de komst van het vaccin lockdowns, die voor het leeuwendeel van de economische schade zorgen, overbodig zullen worden. Bernanke had echter een andere reden. Hij zei dat corona een externe schok was voor de ‘in de kern gezonde economie’ dus wanneer het virus overwaait, veert de groei op. Als het een interactieve webinar was geweest, had ik grote moeite gehad mijzelf niet van de ‘mute’ te halen en te roepen ‘what. A. joke.’.

Het is september 2019. Corona is op dat moment nog slechts een biermerk en de hete atmosfeer rondom de zon. De vleermuis die naar verluidt het virus bracht naar de markt in Wuhan hing toen nog vrolijk ondersteboven in een of andere donkere grot in China.

De Fed is echter in de hoogste staat van paraatheid. De repo-markt, de markt waar banken kortlopende financiering aantrekken, daarom ook wel het kloppend hart van de financiële markt van de VS en dus de wereld, genoemd, is tot stilstand gekomen. De centrale bank moet met honderden miljarden dollars aan noodmaatregelen, bijna een jaar lang, die markt overeind houden. Het hart van de financiële markt en daarmee de economie had bij wijze van spreken drie pacemakers en aanhoudende reanimatie door de Fed nodig. Niet bepaald een kenmerk van een ‘in de kern gezonde economie’ als je het mij vraagt.

Ik zal dat waarschijnlijk verkeerd zien, dacht ik, terwijl ik met stomheid geslagen bleef liggen na afloop van de webinar. Ik ben immers geen gelouterd, vooraanstaand wereldeconoom en voormalig Fed-baas, die dankzij de scherpe analyses die anderen niet kunnen maken zo’n 250.000 dollar per lezing toucheert om dit soort inzichten met ons te delen.

Deze column is 27 januari jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Luisteren naar Ben ‘met stomheid geslagen’ Bernanke verscheen eerst op OHV.

Source