LGIM: Waar zitten we in de cyclus (in ieder geval niet in de laatste fase)

Onderzoek van de Britse vermogensbeheerder Legal & General Investment Managament (LGIM) toont aan dat de economie zich reeds in het midden van de cyclus kan bevinden. Opmerkelijk, omdat veel beleggers denken dat – nu veel economieën uit het dal na de coronacrisis klimmen – de cyclus zich nog in een beginstadium bevindt.

Fondsmanager Francis Chua en Christopher Jeffery, Head of Inflation and Interest Rates, bestudeerden naast economische analyses ook recente activaprijzen en hun bewegingen in het verleden door middel van een kwantitatieve theorie, ook wel de Bayesiaanse theorie genoemd.

Fundamenteel onderzoek door LGIM toonde aanvankelijk aan dat de economische cyclus zich in het beginstadium bevindt, maar de reverse macro mapping-methode kent een andere uitkomst. “Deze analyse suggereert dat er een kans van 33% is dat we inderdaad vroeg in de cyclus zijn, een kans van 47% dat we al midden in de cyclus zitten, een kans van 19% laat in cyclus en een kans van 1% op een recessie”, schrijven Chua en Jeffery in een notitie.

Dit daagt LGIM’s fundamentele ‘vroege cyclus’-visie uit, maar LGIM ziet meerdere signalen die een versnelde cyclus bevestigen. Bij macro-mapping wordt gekeken naar de werkloosheid, de inflatoire druk en het beleid. Deze bewegen normaal gesproken langzaam tijdens herstel, dus markten zouden de hogere snelheid van deze cyclus kunnen herkennen.

Ook de recent sterke prestaties van grondstoffen is in dit kader interessant. Een dergelijke rally komt meestal laat in de cyclus voor, maar reverse macro-mapping kan een vertekend beeld geven vanwege het ‘China-effect’ in het rendement van grondstoffen, aangezien de op een na grootste economie ter wereld zich al later in de cyclus bevindt.

Ten slotte is dit pas de tweede cyclus in het tijdperk van kwantitatieve versoepeling. “Recessies uit het verleden werden vaak veroorzaakt door inflatie, waarbij inflatie en obligatierendementen doorgaans dalen in de herstelfase. Nu centrale banken aanhoudend versoepelend beleid voeren, zou de reactie van obligaties in de herstelfase van deze cyclus anders kunnen zijn.”

Hoewel meer onderzoek nodig is, kunnen Chua en Jeffery het signaal niet negeren. “We zijn misschien verder in de cyclus dan mensen denken.”