Kan goud doorstoten naar 3.000 dollar

Sinds december 2015 hebben we te maken met een goudhaussemarkt. Het huidige prijsverloop lijkt op dat van de eerste vijf jaar van de goudhaussemarkt tussen 2001 en 2011. Wat als de lijn doorzet en de geschiedenis zich herhaalt? Gaat de goudprijs dan opnieuw met 1.800 dollar omhoog? Dan zal aan een top van rond de 3.000 moeten worden gedacht.

Goud blinkt als ooit tevoren. Krijgen we net zo’n sterke goldrush als 20 jaar geleden. De Visie van Joe Foster, strateeg bij VanEck.

De goudprijs steeg in 2020 met 25,1% oftewel met $ 381 per ounce. Dit is de grootste procentuele jaarwinst van de afgelopen tien jaar. Deze stijging laat zich verklaren door talloze pandemiegerelateerde factoren, om te beginnen in januari door de corona-uitbraak in China. In februari steeg de goudprijs naar het hoogste niveau sinds zeven jaar toen het virus zich uitbreidde naar Zuid-Korea. Maar in de laatste week van februari zorgde nieuws over besmettingen in Italië, Iran en de VS ervoor dat de markten crashten en de goudprijs daalde. Op 16 maart bereikte de goudprijs een niveau van $ 1451, het laagste punt van het jaar. Ook de goudaandelen kelderden, omdat beleggers liquide middelen nodig hadden voor margestortingen en omdat beleggers uit aandelen wilden stappen om zich risicomijdend te positioneren. Toen de paniek wegebde, herstelden goud en goudaandelen snel en keerden begin april terug naar de niveaus van voor de crash. In april, mei en juni bereikte de goudprijs nieuwe langetermijnrecords. Op 27 juli werd de grens van $ 1921 per ounce doorbroken, het absolute, in 2011 gevestigde record. De stijgende lijn werd voortgezet en kwam op 7 augustus uiteindelijk uit op $ 2075 per ounce. Daarna nam goud een adempauze en consolideerde in een bandbreedte tussen de $ 1800 en $ 2000 per ounce. Nieuws over gunstige testresultaten van coronavaccins zorgde begin november voor hoop op een terugkeer naar normaal. Hierdoor zakte de goudprijs en werd de technisch belangrijke ondergrens van $ 1800 per ounce op de proef gesteld. De steungrens hield echter stand en de goudprijs hervond in december de stijgende lijn toen de U.S. Dollar Index (DXY)3 nieuwe dieptepunten bereikte. Goud sloot het jaar af op $ 1898 per ounce. Winst dankzij marktonzekerheid en systemische risico’s Enkele factoren die verantwoordelijk waren van de goudhaussemarkt van 2020; factoren die nauwelijks zullen veranderen in 2021:

  • Onzekerheid en risico’s ten gevolge van de pandemie
  • Renteverlagingen van de Fed (tot 0%), dalende obligatieyields en negatieve reële rentes
  • Grootschalige en ongekende aanzwelling van overheidstekorten
  • Kwantitatieve verruiming van de Fed
  • Ongekende uitbreiding van Fed-programma’s voor het opkopen van effecten en voor uitbreiding van kredietruimte voor de hele economie
  • Snel stijgende bedrijfsschulden
  • Dollarzwakte
  • Handelsspanningen en andere conflicten met China

Recordinstromen in beursgenoteerde op fysiek goud gebaseerde instrumenten wijzen erop dat beleggers goud gebruiken om hun portefeuilles te beschermen tegen valutaontwaarding, een systemische crisis of inflatie. Deze problemen kunnen namelijk onbedoeld het gevolg zijn van het nulrentebeleid, de enorme schuldenlasten en de biljoenen dollars aan liquiditeiten die in de wereldwijde economie worden gepompt. Koersen van metaalmijnbouwers stijgen sneller dan metaalprijzen

Categorised in: Commodities, Goud