Just Eat Takeaway: Een strong buy

De honger naar groei heeft Just Eat Takeaway veel geld gekost. Is dat het waard? De markt zegt: het is een ‘strong buy’.

Voor vergelijkingsdoeleinden kunnen we accepteren dat de omzet van de twee gefuseerde partners Takeaway en Just Eat voor de volle zes maanden zijn meegenomen terwijl pas vanaf 15 april 2020 mag worden geconsolideerd. Op basis van deze cijfers is de omzet met 44% gestegen naar iets meer dan 1 miljard euro.

Maar wat men daarna laat zien is redelijk schrikbarend. Het verlies steeg van 27 miljoen euro tot 158 miljoen euro, waarvan 142 miljoen mag worden toegeschreven aan fusiekosten als bankiers, juristen en andere adviseurs. Die 142 miljoen is dus ongeveer 14% van de omzet en bijna de helft van de gerealiseerde omzetgroei.

Er wordt kennelijk met geld gesmeten om te kunnen groeien, waarbij – gezien de kosten – het bestuur volledig wordt ingepakt door de adviseurs. Bij beleggers zouden nu de alarmbellen moeten gaan rinkelen. En wat doet de markt: een 3% hogere koers neerzetten op 99,40 euro. Technische indicatoren noemen het een ‘strong buy’.