Joe Biden kan tot ver na 2030 invloed op economie VS hebben

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft Kamala Harris als zijn running mate gekozen. Volgende week worden de twee ook officieel voorgedragen om het op 3 november op te nemen tegen president Donald Trump en vicepresident Mike Pence.

Die conventie, zoals de bijeenkomst waar presidentskandidaat officieel gekozen wordt heet, vindt dit jaar online plaats. De coronapandemie geeft geen andere optie.

Federal reserve

2020 is ook het jaar waarin de Fed zijn monetaire strategie tegen het licht houdt en de nieuwe modus operandi voor dit decennium uit de doeken doet. Ik zit op het puntje van mijn stoel, dat begrijpt u. En dat zal enkele maanden later ook weer het geval zijn wanneer de Amerikanen op 3 november naar de stembus gaan.

Ik zit dan op het puntje van mijn stoel niet alleen vanwege de verkiezingen an sich maar ook omdat de gevolgen groot kunnen zijn voor de Fed, voor de Verenigde Staten en voor de hele wereld.

Senaat

Begin november kiezen de Amerikanen niet alleen de president maar ook een nieuw parlement. Leden van het bestuur van de Fed worden voorgedragen door de president en moeten goedgekeurd worden in de Senaat. Een simpele meerderheid volstaat.

Wie ook de verkiezingen begin november wint, krijgt de kans een stempel te drukken op het monetaire beleid tot diep in het volgend decennium!

Trump

Op het moment bestaat het bestuur uit vijf leden. De wet staat zeven leden toe. De president kan dus twee nieuwe leden voordragen. Donald Trump liet dat na door keer op keer lieden voor te dragen die zelfs voor zijn Republikeinse partij, die een meerderheid in de Senaat heeft, niet acceptabel waren.

De termijn van een van de huidige bestuurders verloopt op 31 januari 2022. De volgende president kan dus over een klein jaartje drie van de zeven bestuursleden benoemen. De benoeming is goed voor maar liefst veertien jaar, dus tot ver na 2030.

Maar het wordt voor de president nog mooier! De voorzitter, Jerome Powell, heeft een baan als bestuurslid van de bank tot 2028. Zijn bijbaantje als voorzitter ervan loopt echter begin februari 2022 af. Als de president hem niet herbenoemt, dan is het vrijwel zeker dat Powell ook uit het bestuur opstapt. Erin blijven zou namelijk een vernedering zijn. En dus kan wie ook de verkiezingen wint, meer dan de helft van het Fed-bestuur aanstellen.

Biden

Uit peilingen blijkt dat Biden een grote voorsprong heeft op Trump én dat de kans niet te verwaarlozen is dat de Democraten ook de Senaat veroveren. Ik kijk dan ook de komende tijd vooral uit naar wie Biden en Harris op het gebied van economie spreken en door wie ze zich laten adviseren. Grote kans dat tussen die mensen de volgende voorzitter van de Fed en een meerderheid van het bestuur schuilt.

Deze column is 12 augustus jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Joe Biden kan tot ver na 2030 invloed op economie VS hebben verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

%d bloggers liken dit: