Is een obligatieportefeuille een alternatief voor negatieve spaarrente?

De rente bij de meeste Nederlands banken wordt minus een half procent in 2021.

Wist u dat?

  • het hebben van een portefeuille in obligaties een betere spreiding is dan het hebben van één spaarrekening bij één bank?
  • met de negatieve rente op uw spaarrekening, obligaties qua rendement een alternatief kunnen zijn.
  • obligaties net zo liquide zijn als een spaarrekening? Dat als u geld nodig heeft, obligaties verkocht kunnen worden.
  • u ook met een vermogensbeheerder in zee kunt gaan en strikt een vermogens beheermandaat kunt afspreken die enkel vermogensbehoud tot doel heeft?

In dit artikel gaan we verder in op waarom het beleggen in obligaties een goed alternatief is voor sparen.

Loopt u debiteurenrisico op uw bank en spaarrekening?

Misschien heeft u er nooit eerder over nagedacht, maar het hebben van een spaarrekening is eigenlijk ook een belegging. Op de bank waar uw rekening loopt heeft u een debiteurenrisico. Om dit risico tot uiting te brengen geven zogenaamde ‘’rating agencies’’ een kredietwaardigheid score weer. Deze loopt van AAA tot D. Hierin wordt alles t/m BBB als veilig beschouwd.

De tijden dat Nederlandse banken de hoogste kredietwaardigheid hebben, liggen achter ons. Zo is Rabobank nu A+, de ABN-AMRO A en de ING en Volksbank A- . Veel andere banken hebben geen rating. U ziet dat er dus wel een debiteurenrisico wordt gelopen. Dit risico wordt voor de eerste honderd duizend euro overgenomen door de overheid. Maar boven dit bedrag loopt u wel degelijk risico. Nu gaat in de volksmond nog steeds het verhaal dat overheden banken niet failliet laten gaan, maar officieel moeten ze dit volgens Europese richtlijnen tegenwoordig wel doen als het zo ver komt.

Beleggen in obligaties een betere spreiding dan het hebben van één spaarrekening

Wanneer uw vermogen op een rekening bij een bank staat en deze bank gaat failliet, dan is het uiteraard niet handig dat u al uw eieren in één mandje heeft gelegd. Veel mensen beseffen niet dat de mogelijkheid bestaat om in meerdere banken te beleggen om zo het risico te spreiden.

Deze spreiding is praktisch gezien alleen te realiseren als u over een aanzienlijk vermogen beschikt en pas interessant als u behoort tot degenen die geraakt worden door de negatieve rente bij banken omdat u over een hoger vermogen beschikt.  Een hoger vermogen heeft u namelijk nodig om meerdere obligaties aan te kopen. Veel obligaties kunt u pas kopen vanaf 100.000 euro. Om een gespreide portefeuille op te bouwen heeft u minimaal één miljoen euro nodig.

Vrijwel iedere bank in Europa geeft obligaties uit. Deze banken hebben een vergelijkbare kredietwaardigheid als Nederlandse banken. Dit zijn banken als BNP, Societé Generale, UBS, Santander, Unicredito, Kredietbank, JP Morgan etcetera.

Ook grote ondernemingen geven obligaties uit. Voorbeelden hiervan zijn Apple, Microsoft, Volkswagen, Fidelity, Pepsi, Levi’s, Philips, Ericsson, Akzo Nobel. Dit geld lenen ze direct van beleggers, die de obligaties kopen. U kunt dit ook en dan heeft u door verschillende banken en bedrijven aan te kopen meer spreiding dan alleen uw spaarrekening. En dat ook tegen een hoger rendement.

Verwachte rendement op een obligatie portefeuille

De rente op uw rekening bedraagt tegenwoordig minus een half procent. Voor rekeningen bij de Rabobank en ING wordt met ingang van januari 2021 vanaf 250.000 euro een half procent negatieve rente in rekening gebracht en bij Triodos betaalt u al een half procent vanaf 100.000 euro. De kans dat dit op korte termijn verandert is klein, omdat het beleid van de moeder van alle banken, de Europese Centrale Bank, erop gericht is de korte rente laag en negatief te houden. De ECB spreekt dan ook haar verwachtingen uit in haar toekomstig beleid. Via deze ‘’forward guidance’’  wordt uitgesproken het huidige beleid de komende jaren in tact te houden.

Met een gespreide obligatieportefeuille met een kredietwaardigheid vergelijkbaar met Nederlandse banken kunt u een hoger rendement maken dan op een spaarrekening. Rijk wordt u er niet van, wij kunnen de lage rente van nu niet wegtoveren. Maar met een gespreide obligatie portefeuille kunt u een beter rendement behalen.

Liquiditeit

Via een spaarrekening kunt u direct geld overboeken. Dat is natuurlijk een voordeel ten opzichte van beleggingen. Maar ook obligaties kennen verschillende gradaties van liquiditeit. De meeste obligaties die wij (bij OHV Vermogensbeheer) selecteren zijn uitgegeven met een grootte van 500 miljoen – of één miljard euro. Deze zijn zeer liquide en door ons gemakkelijk te kopen en te verkopen. Hierdoor staat het geld met twee werkdagen op uw rekening en biedt het hebben van een obligatieportefeuille ook deze liquiditeit.

Obligaties, vermogensbeheer en OHV

Heeft u meer dan 1 miljoen euro aan vermogen bij een bank staan en wilt u eens in gesprek over wat de concrete resultaten van een gespreide obligatieportefeuille kunnen zijn in uw situatie? Neem direct contact met ons op of download onze brochure obligaties in vermogensbeheer.

brochure obligaties

Download onze brochure obligaties in vermogensbeheer

In deze brochure nemen we u mee in de wereld van obligaties. We laten u de mogelijkheden zien bij OHV en ons beleggingsbeleid.
Download de brochure via onderstaande button.

Download brochure

Het bericht Is een obligatieportefeuille een alternatief voor negatieve spaarrente? verscheen eerst op OHV.

Source