Intel moet mes in bestuur zetten

Intel steeg gisteren met 4,9% nadat hedge-fund Third Point had gezegd dat de onderneming een investeringsdeskundige moet inhuren om zich te wapenen tegen het verval.

Dit komt tot uitdrukking in de extreem lage koers/winstverhouding van 9,7. Apple en (nu ook) Microsoft ontwikkelen eigen chips, mede omdat ze energiezuiniger zijn voor gebruik in smartphones, laptops en servers. De onderneming heeft marktaandeel moeten afstaan aan TSMC, Samsung en AMD. Intel moet met een antwoord komen. De onderneming heeft langzamerhand veel weg van opgejaagd wild vanwege de druk vanuit tech en door aandeelhouders. De bovengrens van de bandbreedte ligt voor Intel op 54 dollar.

Het aandeel kopen is speculatief, omdat de onderneming veelvuldig geen technische aansluiting heeft gevonden bij de technische eisen van de gebruikers. Intel is vervallen tot een bedrijf gevuld met ijdelheid; met bestuurders die denken het beter te weten. Een crisismanager aanstellen en bestuurslagen wegsnijden zou de onderneming en het aandeel ten goede kunnen komen. Het wordt tijd dat Intel laat zien dat het technologisch gevaarlijk kan zijn.