Intel: Koersbodem ligt 10% beneden huidig niveau van 47,40 euro

Intel heeft meevallende kwartaalcijfers geboekt, maar dat betekent niet dat alle transistoren op groen zijn gesprongen. Integendeel. De weekchart voor Intel geeft aan dat de bodem nog niet is bereikt. De ondergrens van de bandbreedte ligt op 43 euro. De trend is negatief.

De kwartaalomzet kwam uit op 19,6 miljard dollar tegen en raming van 17,8 miljard dollar. Vergeleken met vorig jaar is een vrijwel gelijke omzet behaald. De winst laat eenzelfde beeld zien: 5,1 miljard dollar tegen en raming van 4,2 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met een kwetsbare 4% tot 1,24 dollar. Voor het derde kwartaal verwacht Intel een winst per aandeel van 1,08 dollar, vergelijkbaar met de raming van analisten.

Valt tegen

De cijfers zijn niet denderend tegen de achtergrond van een chiphongerige maatschappij. Qua techniek wordt de onderneming links en rechts ingehaald. Niet alleen bij de gewone pc-chips, maar ook op het niveau van servers. Het probleem is simpel: energiezuinige chips zijn niet zuinig genoeg en te graag. Het is niet voor niets dat op technische webblogs suggesties worden gedaan dat Microsoft eigen chips moet gaan ontwikkelen.

Geen vertrouwen

Intel noteert in Europa 47,40 euro. In de nabeurs daalde de koers met 2,6%. De koers/winstverhouding van 12,6 is niet hoog en een signaal dat de markt niet al te veel vertrouwen heeft in het inlopen van de technologische achterstand. Dat kan terugslaan op Microsoft als Intel niet snel genoeg weet te vernieuwen. Dan kan met Microsofts Windows hetzelfde gebeuren als met Intel.Categories: Tips van Eddy Schekman