ING BeleggersBarometer daalt naar 68 van 107

Het beleggersvertrouwen is deze maand sterk gedaald. Sinds het begin van de coronacrisis is de index niet meer zo laag geweest. Van 107 punten in februari, is de index deze maand gezakt naar 68, zo blijkt uit de ING BeleggersBarometer. De oorlog in Oekraïne is de voornaamste oorzaak van deze daling. Driekwart van de beleggers denkt dat de oorlog een grote impact zal hebben op onze economie.

Voor veel beleggers vielen de beleggingsresultaten van de afgelopen maanden tegen: 60% zag de waarde van hun beleggingsportefeuille dalen, tegenover 38% in februari. Beleggers zien de toekomst somber in. Twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland de komende tijd verslechtert en dat dit ook de eigen financiële situatie niet ten goede komt. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “38% van de beleggers verwacht een verslechtering van de eigen financiële situatie. Vorige maand was dat nog 21%. Naast beursontwikkelingen begin maart, zijn ook de hoge brandstofprijzen hier debet aan.” Ook verwacht de helft dat de waarde van hun beleggingsportefeuille daalt in de komende drie maanden. De voorspelling voor de AEX-stand in juni staat nu op 669, een flink lagere voorspelling dan de 754 die vorige maand voorspeld was voor mei. Homan: “Het zal veel mensen wellicht verbazen dat de meeste aandelenbeurzen alweer hoger staan dan voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak.”

Beleggersgedrag

Het geringe beleggingsvertrouwen uitte zich in weinig actie op de beurs. In tegenstelling tot het vele handelen in februari, heeft meer dan de helft van de beleggers dit deze maand niet gedaan. Ook werd er flink minder risico genomen dan in voorgaande maanden (van 7% naar 27%) en zijn er minder beleggers die evenveel risico namen (van 83% naar 64%). Homan: “Wij zien bij ING-klanten een vergelijkbaar beeld. De animo om nieuw geld te beleggen neemt weliswaar af, maar we zien weinig beleggers verkopen.”

Rendement

De sectoren waarvan beleggers verwachten dat ze dit jaar het meeste rendement gaan opleveren zijn de energiesector (30%), de IT-sector (21%) en basismaterialen zoals mijnbouw en chemie (20%). Als het gaat om specifieke aandelen dan verwachten minder beleggers dat ASML het meeste rendement zal opleveren de komende tijd (van 24% naar 18%). Toch staat deze nog bovenaan de lijst. Op de tweede plek staat Shell, waar 16% van de beleggers de meeste kans op het hoogste rendement verwachten. Tesla volgt met 10% en is daarmee weer terug op het niveau van januari na een score van 5% in februari.

Stijgen van de hypotheekrente

Op het moment stijgt de hypotheekrente weer. De helft van de beleggers ziet dit als iets positiefs. De stijgende hypotheekrente zal volgens hen uiteindelijk leiden tot een prijsdaling op de huizenmarkt, wat goed is voor de economie. Een kwart van de beleggers denkt daarentegen dat de huizenmarkt door de stijgende rente tot stilstand komt en dat dat een negatief effect heeft op de economie. 21% denkt dat de hoogte van de hypotheekrente de economie niet voelbaar zal beïnvloeden.

Het overgrote deel van de beleggers verwacht dat de hypotheekrente verder zal stijgen dit jaar. De meningen zijn echter verdeeld over of dit een beperkte stijging (van maximaal 0,5%) of een forse stijging (van meer dan 0,5%) zal zijn.

Renteverhoging Federal Reserve

De Amerikaanse Federal Reserve zal deze maand de rente verhogen als reactie op de extreem krappe arbeidsmarkt en de hoge en lang aanhoudende inflatie. Een derde van de beleggers verwacht dat dit een negatief effect zal hebben. Zij denken dat een renteverhoging de economie afremt en dat zie je terug op de beurs. 19% denkt dat renteverhoging een signaal is dat het goed gaat met de economie en verwacht een positief effect. 27% geeft aan dat ze denken dat de verhoging geen effect zal hebben, aangezien het besluit al verwerkt is in de beurskoersen