Veel beleggers nog terughoudend in uitgavenpatroon
Ondanks de opheffing van de coronamaatregelen vertonen veel beleggers terughoudendheid in hun uitgaven aan zowel de ‘maak’-sector (bouwmarkten, keukens, badkamers, tuinbenodigdheden) als de dienstensector (horeca, uitjes, vakanties). De grootste groep beleggers, 37%, zegt minder uit te geven aan beide sectoren. Maar er zijn ook beleggers die hun uitgaven hebben verhoogd: 24% besteedt naar eigen zeggen meer in de dienstensector, terwijl 18% juist meer uitgeeft in de ‘maak’-sector. 1 op de 5 beleggers geeft aan dat ze hun uitgaven aan beide sectoren te hebben verhoogd.
Homan: “Hier lijkt het verschil in uitgaven aan goederen of diensten niet heel groot. Maar als we nationaal en zelfs internationaal kijken, dan zien we dat de dienstensector heel goed blijft draaien, terwijl de productiesector het moeilijk heeft. Wellicht ook nog een na-ijl effect van de Covidperiode. Diensten waren tijdens de pandemie moeilijker af te nemen en veel mensen hebben toen flink wat meer fysieke producten gekocht, die ze anders wat meer gespreid in de tijd zouden hebben aangeschaft. Het omgekeerde geldt voor diensten, zoals de bestedingen in de horeca.”
Het feit dat er nu over het algemeen meer geld wordt uitgegeven in de dienstensector dan in de ‘maak’-sector, is voor beleggers geen reden om het beleggingsgedrag aan te passen. Maar liefst 79% heeft dit dan ook niet gedaan.
ASML blijft volgens beleggers meest kansrijk
ASML blijft ook deze maand het bedrijf uit de AEX waar beleggers – met 15% van de stemmen – in de komende drie maanden de meeste kansen zien.. Shell blijft op de tweede plek met 10%. Ahold Delhaize valt deze maand buiten de top 5 na een daling van 6% naar 3%, terwijl Unilever stijgt van 2% naar 5%. Vier op de tien beleggers geeft aan niet te weten waar de meeste kansen liggen. |