Inflatie blijft laag

Ondanks het afgeknepen aanbod en de omvang van stimuleringsmaatregelen ziet AXA Group de inflatie laag blijven, ook als de vraag weer aantrekt.

Dit schrijft Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, in een economische beschouwing. Hierin kijkt hij naar de invloed op het consumentenprijspeil van de coronacrisis en de daaropvolgende beleidsmaatregelen.

“Volgens ons kan de huidige aanbodschok gezien worden als enorme onderbezetting van het productieapparaat, terwijl de capaciteit grotendeels intact is”, aldus Moëc. “Het lijkt erop dat er daarom neerwaartse druk op de inflatie blijft staan als de vraag weer normaliseert.”

Terwijl bedrijven en winkels gesloten zijn, kunnen de prijzen van sommige goederen wel oplopen. Ook kunnen in bepaalde sectoren de lonen stijgen, omdat van personeel gevraagd wordt extra risico te lopen.

Er zijn echter ook natuurlijke stabilisatoren. Hamsteren kan bijvoorbeeld niet voortdurend prijsopdrijvend werken. Op een gegeven moment zit de voorraadkast vol en zal het aanbreken van de voorraad tot minder vraag in de winkels moeten leiden.

De maatregelen die de economie moeten stimuleren dienen twee doelen: opvangen van inkomensverlies en het overeind houden van het productieapparaat. “Dit kan niet inflatoir zijn”, stelt de AXA-hoofdeconoom.