Symptomen
Wat mij verbaasde in die analyse, is dat het weer, zoals helaas zo vaak, gaat om het bestrijden van symptomen in plaats van de bron van de ellende aan te pakken. Waarom vraagt het IMF zich niet af waaróm de zwakke eurolanden zwak zijn?
Het antwoord zou dan snel zijn dat ze in de goede economische jaren stelselmatig geweigerd hebben hun financiën op orde te brengen. Zij hebben niets aan het lekkende dak gedaan toen de zon volop scheen. Wanneer de economische zonneschijn plaats maakt voor langdurige regenbuien, dan krijg je inderdaad al snel met lekkage-ellende te maken in tegenstelling tot de landen die wel hun dak hebben gerepareerd toen de zon volop scheen.
Noodvoorzieningen
Elke een beetje goede aannemer zou dan adviseren met noodvoorzieningen lekkages te stoppen zolang het regent en zodra het stopt met regenen als wiederweerga het dak te repareren. In termen van overheidsfinanciën: die zo snel mogelijk saneren.
Adviseert het IMF dat? Nou, niet bepaald. Het Fonds zegt zelfs dat de Europese regels over begrotingstekorten en staatsschulden, die vanwege de coronacrisis tijdelijk buiten werking zijn gesteld, langer uitgesteld moeten worden. Pas wanneer de economie stevig is hersteld, kan overwogen worden die regels terug te halen.
Regenseizoen
Om in weerstermen te blijven: ga het dak niet repareren als het gestopt is met regen en de zon weer schijnt, maar wacht totdat de zon een paar maanden lang schijnt en ga dan pas aan het werk. De kans is groot dat omdat je zo lang ermee wacht, het regenseizoen weer zal beginnen zonder dat het dak gefixed is.
Wat het IMF doet, is alsof de overheden na de corona-uitbraak tegen de farmaceutische bedrijven in de hele wereld hadden gezegd ’richt je op het uitvinden van een perfect mondkapje’ in plaats van op zoek te gaan naar het middel tegen de bron van het probleem, het virus.
Broekriem
Het IMF was er altijd als de kippen bij om opkomende en arme landen dringend te adviseren en zelfs af te dwingen dat ze bij economische problemen, hun broekriem aanhalen. Nu de westerse landen in dat schuitje zitten, adviseert het Fonds iets heel anders. Het is hypocriet en het moreel failliet van het Fonds als je het mij vraagt.
Deze column is 2 december jl. gepubliceerd in DFT.nl