Ik wens dat de ECB-inflatiewens niet uitkomt

Isabel Schnabel van de ECB is eerder bang dat de inflatie te laag uitkomt dan te hoog? Wat? Edin Mujagic windt zich op over de uitspraken van dit ECB-bestuurslid.

“Dus de hoge inflatie baart u geen zorgen?” Die vraag kreeg Isabel Schnabel, bestuurslid van de ECB onlangs bij een interview.“Nee, maar ik kan me voorstellen dat anderen zich daar wel zorgen over maken. Hoewel de stijging niet dramatisch oogt.” Om later toe te voegen dat ze “meer bezorgd is dat de inflatie te laag zal zijn dan te hoog,” omdat de bank verwacht dat de inflatie “aanmerkelijk zal zakken volgend jaar.”

Vrij vertaald: “Ik begrijp jullie zorgen maar het zal mij een zorg zijn. We verwachten dat de inflatie zal zakken maar als dat onverhoopt niet gebeurt, ach, we zien wel. Wij als bank willen dat de inflatie eigenlijk niet zakt, maar nog iets verder oploopt.”

Interview ontleden

Voor de goede orde: De ECB heeft als taak de prijzen stabiel te houden. Hier zegt een bestuurslid doodleuk: “Ik maak me zorgen omdat de daling van de koopkracht van de euro tegen kan vallen en niet snel genoeg gaat.”

Het is voor beleggers goed om een interview met een zeer invloedrijk ECB-bestuurslid te ontleden, omdat het veel zegt over wat van de bank verwacht mag worden. Maar was dat maar het enige “wááát”-moment in het interview! Het wemelde van dat soort uitspraken.

Neem klimaatverandering. De ECB moet daar volgens Schnabel iets aan doen omdat klimaatverandering gevolgen heeft voor de inflatie. oké. Maar wie dat zegt, is er dan vrij zeker van in welke richting klimaatverandering inflatie zal beïnvloeden.

Geen flauw idee

Nee, dus. Op een vraag daarover zei Schnabel dat klimaatverandering de inflatie zowel omhoog als omlaag kan drukken. De bank gaat de rentes langdurig laag houden en in de toekomst vooral groene obligaties opkopen in de strijd tegen klimaatverandering, terwijl ze geen flauw idee hebben óf en zo ja hoe de klimaatverandering inflatie zal beïnvloeden.

Voor beleggers is het veelzeggend dat Schnabel zei dat vervuilende bedrijven voor de energietransitie “afhankelijk zijn van gunstige financieringsvoorwaarden”.

Gunstige financieringsvoorwaarden zijn synoniem voor “langdurig rentes van alle looptijden zeer laag houden.” Dat betekent dat een krapper monetair beleid in de komende jaren onwaarschijnlijk is.

Systeemrisico

De ECB zegt ook meer groene obligaties te gaan kopen. Ik vermoed dat we hetzelfde zullen zien als toen de overheid niet rood mocht staan, behalve als het om investeringsuitgaven ging. Ineens werd elke uitgave als een investering bestempeld.

Het zou me niet verbazen als toekomstige obligatie-uitgiftes zodanig gestructureerd worden dat ze een groene stempel krijgen. Overigens: als de ECB dan zo’n groene bedrijfsobligatie koopt en het uitgevende bedrijf niet duurzaam blijkt om te gaan met dat geld, wat gaat de ECB dan doen? Procederen?

Klimaatverandering aanpakken moet, aldus Schnabel, niet alleen omdat dat inflatie kan beïnvloeden, maar ook omdat klimaatverandering een systeemrisico is voor de financiële stabiliteit.

Hout snijden

Ik kan daarin meegaan, maar voor de rest van dit decennium geldt dat hét systeemrisico niet het weer is, maar de ECB zelf. Stond er dan niets in het interview waarvan ik dacht dat het hout sneed?

Gelukkig wel. “Hoe langer we wachten, des te sneller en radicaler we in de toekomst zullen moeten ingrijpen,” zei Schnabel. Inderdaad, hoe langer de ECB wacht om te hoge inflatie aan te pakken, des te forser renteverhogingen in de toekomst zullen zijn. Met alle gevolgen van dien.

Maar ik juichte te vroeg. Blijkt Schnabel het ook met die uitspraak over klimaatverandering te hebben. Want hoge inflatie, ach, dat is geen zorg voor haar en het mag allemaal nogal wat onsjes meer zijn.

Vallende sterren

Deze vakantie heb ik samen met mijn zoon tijdens een sterrenregen ruim 30 vallende sterren gezien. En elke keer dat je er een ziet, mag je een wens doen, toch?

Ik weet niet of Schnabel de vallende sterren ook gezien heeft, maar ik heb voor de zekerheid vijf van mijn wensen opgebruikt om te wensen dat de inflatiewens van Schnabel niet uitkomt.

Deze column is 27 augustus jl. gepubliceerd in IEXProfs

Het bericht Ik wens dat de ECB-inflatiewens niet uitkomt verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research